- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Fleraxig sävstarr Förra Nästa Index Innehållsförteckning

429. A. Fleraxig sävstarr, Cobresia caricina Willd.

B. Enaxig sävstarr, Elyna myosuroides (Vill.) Fritsch.

Vi komma nu till halvgräs med enkönade blommor, han- och honblommor. Hos såväl Cobresia som Elyna sitta båda slagen i samma blomställning, som är ett på olika sätt sammansatt ax.

Den lättfattligaste byggnaden har blomställningen hos Elyna , B, fig. 5-8. Den är ett smalt cylindriskt, sammansatt ax, som innehåller omkring ett dussin likadana småax (fig. 6). Varje småax sitter i bladvinkeln av ett tunt, kupigt blad eller fjäll, fig. 8, som därför lämpligen kan kallas hölsterfjäll; alla dessa fjäll sitta på själva strået eller huvudaxeln. Själva småaxet har en mycket enkel byggnad, fig. 7: det består av en honblomma (bildad av en pistill av den vanliga cyperacé-typen) och en hanblomma (bildad av 3 ståndare), och bägge dessa hava var sitt skärmblad eller axfjäll av rödgul färg och hinnaktig beskaffenhet. Småaxet är således 2-blommigt; på den mycket korta axeln sitta de 2 axfjällen på nästan samma höjd, och i det nedres bladvinkel sitter hon-, i det övre bladvinkel hanblomman. Tillika märkes, att honblommans skärmblad sitter baktill mot strået; detta samma skärmblad skola vi återfinna hos Carex som ett flasklikt organ, som helt och hållet omsluter honblommans fruktämne ("fruktgömmet", se nr 430).

Även Cobresia , A, fig. 1-4, har sammansatt ax, men småaxen äro färre (ungefär ett halvt dussin) och något större, varigenom hela blomställningen blir tjockare än hos Elyna; se fig. 2! De enskilda småaxen hava även här var sitt hölsterfjäll, men äro f. ö. något växlande till sin sammansättning. Fig. 4 visar ett av de nedersta småaxen med det stora hölsterfjället (detta ses på figurens högra sida) och där inom en starkt förkortad biaxel eller sidogren, som bär 2 blad: ett större skärmblad för honblomman (d. v. s. pistillen) och ett mindre, som är tomt (motsvarande det, som hos Elyna omsluter hanblomman i fig. 7). Här är således en hanblomma felslagen. Andra småax kunna innehålla en eller ett par hanblommor, ovanför honblomman; dessa småax äro således androgyna (hanhonliga). Av en annan byggnad är det översta småaxet i stråets topp; det är vnligen störst och innehåller endast hanblommor, stödda av likformigt tegellagda skärmblad eller axfjäll, fig. 3 (likvärdiga eller, som man säger, homologa med de s. k. axfjällen hos Scirpus och de övriga föregående släktena).

Båda dessa växter äro sällsynta fjällväxter, som tillhöra högre belägna fjälltrakter och där förekomma på gräsbevuxen mark. Cobresia finnes förnämligast på mellersta Norgges stora högjäll och inom Sverige i Jämtland och Härjedalen. Elyna förekommer genom nästan hela Norge och dessutom från Härjedalen till Torne träsk.

Tavl. 429. A. Cobresia caricina , fig. 1 exemplar i blomning (nat. storl.), 2 blomställning, förstorad, 3 hanblomma med sitt skärmblad (7/1), 4 honblomma med det stora hölsterfjället till höger från åskådaren och tvänne axfjäll (7/1). -- B. Elyna myosuroides, 5 exemplar i blomning, naturl. storlek, 6 blomställning, förstorad, 7 ett småax (7/1), 8 dess hölsterfjäll i sin naturliga ställning i förhållande till småaxet (7/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:08:43 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/429.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free