- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Pilblad Förra Nästa Index Innehållsförteckning

485. Pilblad, Sagittaria sagittifolia L.

N. Pilblad, Pilgras.

En tämligen allmän vattenört, som träffas i grunt vatten invid stränderna av sjöar och åar. Den igenkännes lätt på sina blad, som i likhet med Alisma (och i motsats till Butomus) hava skarp skillnad mellan skaft och skiva, men här är dessutom bladskaftet mycket långt och alldeles upprät, och den pilspetslika skivan, fig. 7 och 8, befinner sig högt över vattnet, så att bladet liknar en ur vattnet uppskjutande pil. Därav namnen "pilblad" och "skäkteblad". Liksom hos Alisma växlar dock bladskivan betydligt. Medan växten ännu spirar under vattnet, har den små och smala blad, bestående av en kort slida och en nästan jämnbred bandformig skiva, fig. 9, som är tunn, mjuk och halvgenomskinlig; i mycket djupt vatten utvecklar växten uteslutande dylika submersa blad och blommar icke. I något grundare vatten utbilda sig däremot flytblad och slutligen de nyss omtalade luftbladen, där skivans pilspetsform är mer eller mindre genomförd, och växten kan nu även frambringa blommor.

Sagittarias blomställning är mycket fåblommig i jämförelse med Alismas och innehåller enkönade blommor, nedtill hon-, upptill hanblommor, bådadera 3 och 3 i krets. Ehuru blomman sålunda är enkönad, är den dock långt större och praktfullare, än hos Alisma. I detta fall kan således det ena könets felslagning ej betraktas som en reduktion eller ofullkomlighet, såsom man är berättigad att antaga i vissa fall, då den enkönade blomman är mycket liten och oansenlig (t. ex. Thamnus cathartica nr 240, Atriplex nr 352 och nr 353, Urtica dioeca nr 364 m. fl.), utan som en fulländning med syfte att självpollinering ej skall kunna förekomma. Därmed sammanhänger också, att Sagittaria-blomman genom de purpurröda fläckarna på sina vita kronblad har ett mycket kraftigt skyltmedel och således är en framstående insektblomma.

Frukten är en mycket rik samling nötlika småfrukter av plattad form, fig. 5 och 6. Dessutom uppkomma nya plantor därigenom att långa utlöpare utväxa i bottendyn och i sin ända förtjockas till en lökformig knöl, som uppnår en hasselnöts storlek och övervintrar till nästa vår.

Denna vackra och egendomliga växt är utbredd över nästan hela Sverige och Finland samt s.-ö. Norge.

Tavl. 485. Fig. 1 ung blomställning med endast 3 honblommor fullt utslagna (1/1), 2 hanblommor (1/1), 3 mitten av en hanblomma (förstorad), 4 honblommor i slutblomning (1/1), 5 frukterna och blomfodret, 6 en del småfrukter borttagna för att visa deras ställning på blomaxeln, 7 och 8 luftbladskiva av olika form, 9 ungplanta, uppkommen ur en övervintringsknopp, 10 flytblad.
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:09:50 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/485.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free