- Project Runeberg -  P.A. Norstedt & Söner, Jubileumsskrift 1823-1923 /
54

(1923) [MARC] Author: Carl G. Laurin
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

uppförts 1858 och är avsedd till arbetslokaler. Den norra
delen av denna med dess skorsten revs då det nuvarande
husets norra länga under 1880-talets slut uppfördes.

Kanske har ingenting från utseendets synpunkt så skadat
den Stockholmska stadsbilden som indragandet av järnvägen
över Stadsholmen och Riddarholmen 1864—1871. I
sammanhang med Järnvägsbron mellan Riddarholmen och
Norrmalm byggdes en gångbro vid sidan. Det allmänna vågade
sig ej på denna utgift. Det blev en privatman, grosshandlare
Frestadius, som tog på sig risken och fick tillstånd att låta
uppbära avgift av dem, som använde bron.

o a

Från 1870-talet är den fotografi, varav en detalj här
meddelas och på vilken man tydligast ser, hur de Norstedtska
byggnaderna sågo ut under 1860- och 70-talen. Vid
Järnvägsbrons södra ända ser man den kiosk, där bropengarna
— 2 öre — upptogos och som stod kvar till 1883, då den
revs och broavgiften upphörde. Längst till höger ser man
Gjörckes trampolin, så huset med smedja och tvättstuga på
nedre botten och i övre våningen de lokaler, där
stereotype-ring gjordes. Till vänster på samma gård, bakom den vid
denna tid ännu kvarstående poppelgruppen, synes den
byggnad, vars nedre våning inrymmer stilgjuteriet och vars övre
upptages av bokbinderiet. Bakom synes tillbyggnaden från
1858 med sin skorsten. Över det gamla husets gavelspets
ser man det räcke, som omgiver utsiktspunkten på taket.
Till vänster om det gamla huset framskymtar en del av en
vit fasad. Den tillhör det hus, där Albert Laurin bodde.
Då Gustaf Laurin 1878 med maka och de två äldre barnen
var i Italien för att söka återvinna sin hälsa, bodde de två
yngsta gossarna hos fru Louise Laurin, och den tvåårige
Sven ramlade då ut ur ett fönster i tredje våningen ned på
den stenlagda gården men förblev, egendomligt nog, alldeles

54

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri Feb 4 15:07:42 2022 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/norsjubi/0124.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free