- Project Runeberg -  P.A. Norstedt & Söner, Jubileumsskrift 1823-1923 /
55

(1923) [MARC] Author: Carl G. Laurin
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

oskadad. Längst åt vänster på tomten ligger det trähus, där
stallet var inhyst och kusken Nils Olsson härskade. Som
på denna bild såg P. A. Norstedt & Söners tomt ut ända
till 1882, då man började lägga grunden till det nya huset.

O 9

a

Det nya hus, som den utvidgade affären oundgängligen
behövde, uppfördes av arkitekten professor Magnus Isaeus.
Byggmästare var herr A. G. Jansson. Ingenjör Carl Laurin
och herr Alfred Anderberg voro kontrollanter.

Först uppfördes den mot Riddarholmskanalen vettande
längan. Hit flyttades största delen av sätteriet och kontoret
samt största delen av tryckeriet 1884. Källarvåningen
användes till pappersmagasin, och bakom den rusticerade
fasaden på första våningen uppställdes de tunga
boktryckeri-pressarna; den sydliga delen av denna våning upptogs av
»Svensk författningssamlings» expedition. Den övriga
fasaden täcktes 1885 med från Tyskland anskaffat fasadtegel.
Andra våningen är en sorts mezzaninvåning, avsedd för
kontoret. Norrut avslutas fasaden med ett torn, försett med
skärmartad kopparhuv och flankerat av fyra små hängtorn.
Verkställande direktören hade under den Holmska tiden sitt
rum i tornets mellanvåning, kassadirektören hade sin plats
i samma vånings södra hörn. I denna våning äro fönstren
fyrkantiga, i alla de övriga romanskt rundbågiga. Tredje
våningen och även den fjärde upptogos av sätterilokaler.
I den tredje våningen, till en början i norra hörnet, sedan
i södra hörnet, låg Posttidningens redaktion. I fjärde
våningens sydligaste del har bokförlaget under de sista tio åren
haft sina lokaler. Överst bakom fönsterkuporna ligga
lagerlokaler, och tornrummet upptogs av det »hemliga sätteriet»,
använt för militära ändamål. Längan åt Tryckerigatan blev
färdig 1885 men fick länge stå och torka. Den är ej täckt

IO^

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri Feb 4 15:07:42 2022 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/norsjubi/0127.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free