- Project Runeberg -  Ögonblicksbilder från en tripp till Amerika /
Slutreflexioner

(1901) [MARC] Author: August Palm - Tema: Americana
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
243

Slutreflektioner.

Jag behöfver väl knappt säga, att de erfarenheter, som jag under denna min Amerikatripp inhöstade, vore i allo intressanta och lärorika. De gåfvo mig ett outplånligt intryck för hela lifvet. Hade jag varit mäktig engelska språket, skulle jag naturligtvis ha haft ännu större utbyte af resan och dessa mina »ögonblicksbilder» hade måhända kunnat gifva läsaren en fullständigare, fylligare bild af det stora framtidslandet. För egen del skall jag uppriktigt tillstå, att hade jag nu varit endast 32 i stället för 52 år, hade jag säkerligen rest dit och sökt min utkomst där, ty det är ett land med resurser, ett stort land, där det fins möjligheter och ingen, som besitter energi och uthållighet, behöfver gå under; där gifvas tusen och åter tusen möjligheter att existera, småaktighet och öfversitteri äro bannlysta, den som för tillfället icke eger en cent i fickan, sätter sin hatt lika högt som millionären och behöfver ej krusa, ty inom kort är han kanhända på grön kvist igen; efter kläderna dömmer man ingen i det landet. Kan du arbeta, är du förslagen, skyr du ej, eller håller dig för god för hvilket arbete som helst, som bjudes dig, blott du förtjänar »money», -- ja då är du som klippt och skuren för det landet.

Mig personligen beredde resan i ett afseende en stor öfverraskning. Jag uppspårade nämligen en broder, som jag icke sett sedan han var 14 år eller rättare år 1867, och som vid 17 års ålder gick till sjös och sedan i 18 år befarit alla jordens
244
[Bild:

En hvilostund (se sid. 229).]
245
haf. Sedan 14 år är han gift och bosatt i Chicago, men jag träffade honom ändå icke, oaktadt jag två gånger var där. Först en månad efter min hemkomst erhöll jag bref från honom. Han hade af en ren händelse fått höra, att jag varit i Chicago, men var icke säker på, om det var den rätte Palm, hans broder. Genom sitt långa vistande i andra världsdelar hade han förlorat all känning med fosterland och landsmän och är nu mera yanke, än svensk. Jag träffade honom visserligen ej personligen, men vi ha åtminstone åter kommit i brevväxling, hvilken afbröts 1877, då jag lemnade Tyskland. Hvilken glädje man som broder därvid känner, kan bättre tänkas än beskrifvas.

Och nu, kära läsare och läsarinnor tackar jag hjärtligen och förbindligast Eder alla, och tager afsked af Eder i hopp om att Ni haft någon liten förströelse och något utbyte af att läsa mina »Ögonblicksbilder från en tripp till Amerika».

PARK ROW, NEW YORK


The above contents can be inspected in scanned images: 243, 244, 245

Project Runeberg, Sat Dec 15 19:50:44 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/palmtrip/reflex.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free