- Project Runeberg -  Adolf Findling eller Tre år under drottning Kristinas regering /
61

(1892) [MARC] Author: Pehr Sparre
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Handen

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

afgöra. Ryktet lär påstått, att hon ej födde sig med just de lofligaste näringsfång; åtminstone skall hon ha blifvit fruktad af allmogen i de nejder där vi drogo fram. Troligen var hon en af de många soldathustrur som, efter förlusten af sina män, lämnade Tyskland och sökte uppehälle här i Sverige. Härmed må nu förhålla sig huru som helst, så vistades vi en vinter i trakten af Falu stad. Från dessa tider äger jag ej kvar något redigt minne; allt hvad jag kan erinra mig är, att jag en afton såg en kvinna räkna penningar framför eldbrasan, resten grundar sig på andras berättelser. Bland de i koppargrufvan till tvångsarbete använda tyska krigsfångarne utbröt ett uppror, hvarvid en del kom på flykten; men saknande så väl lifsuppehälle som nödig kännedom om landets språk, måste dessa rymmare ligga i skogarna och medels våldgästning skaffa sig födan. En skallgång pålystes och bönderna, som redan utan uppmaning gripit till vapen för att freda eget hem, åtlydde kallelsen mangrant i flere socknar. Slutligen kom det till en träffning, hvars utgång ej kunde blifva tvifvelaktig. Så många af våldsverkarne som grepos föllo offer för hämnden; högst få undkommo, och i en ängslada fanns deras så kallade skatt, bestående af hvarjehanda utländskt mynt, stulna kläder samt en lefvande persedel, som ers majestät nu ser för sina ögon. Länge tvistade man om, huruvida jag skulle anses för ett röfvadt svenskt barn eller de slagnes afföda, men mina svarta ögon bevisade det senare; min dödsdom blef förkunnad. Då anlände mäster Kristoffer på återfärden från ett besök hos sin i öfre Dalarne bosatte broder och begärde få den värnlösa, hvilket beviljades. Så väl af något i mitt utseende, som af klädseln drog min ädle räddare den slutsats, att jag vore född i ett bättre stånd och upptog mig till fosterdotter, en så mycket ädlare handling, som det under forskningen rörande min härkomst snart nog bekräftades, att jag blifvit sedd i byarna med en tvetydig kvinnsperson, hvilken sagt sig vara min moder.»

»Det är i sanning något som våra lärde forskare kunna stöta sönder pannan emot: att den svärmande Arnold ej blef kär i dig, förstår jag icke.»

»Därtill kunde ju vara många skäl. Först och främst torde jag sakna förmåga att väcka en sådan känsla, och sedan fordras för hvarje närmare förbindelse, antingen att båda parterna tänka lika, eller att den ena är utan egen tanke.»

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Jul 3 22:06:35 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/psadolf/0062.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free