- Project Runeberg -  Adolf Findling eller Tre år under drottning Kristinas regering /
131

(1892) [MARC] Author: Pehr Sparre
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Torneringen

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Så snart Steinberg tagit afträde, ställde drottningen sig midt framför den vittre doktorn och frågade: »Vet ni hvad det är att skämmas?»

»Fordom vill jag erinra mig hafva förstått en sådan känsla,» svarade Bourdelot, »men sedan jag kom till Sverige och hörde edra läkare omtala, hur konstmässigt de vårdade ers majestäts dyrbara lif, i samma ögonblick de ådagalade den oförlåtligaste okunnighet, har jag fått en viss vana att anse skammen för ett hjärnspöke.»

»Denna vana har ni mästerligt utbildat; men ni borde likväl ej glömma, att ryktet är lika angeläget som hälsan för regenter. Kort och godt, min herre, jag är missnöjd med er.»

»Hvad har jag då gjort för att så hårdt straffas?»

»Leijonkrona red på er häst; det är ingen annan än ni som narrat honom att förlöjliga tornerspelet.»

»Men, min Gud, sade ni icke själf i både Pimentels och min närvaro, att ni endast adlat honom för att gäcka de så kallade förnäme; och vid hvilket tillfälle kunde ert nådiga förehafvande göra mer uppseende än nu? Dessutom har jag så ofta yttrat, att ingen dag får gå förbi utan något lustigt upptåg, som ger munter stämning åt det genom edert odrägliga arbete förstenade lynnet. Högtiden, tänkte jag vid mig själf, är tillställd för en spanior, och det lyckliga söderlandets invånare roas aldrig, om pajazzo ej visar sig. Något bättre ämne än le noble tailleur kunde jag icke finna; därför dref jag honom åstad med den lilla osanningen att ni nådigst befallt honom uppträda. Kom bara ihåg, ers majestät, huru befängdt löjlig han såg ut, då han så här, kattapang! kattapang! flaxade som en på limstång fångad kramsfågel!...»

»Ni kan göra människor förryckta med era galenskaper!» ropade drottningen och började skratta. »Jag får väl lof att förlåta er denna gången, med villkor att ni ej visar er på tre dagar, så att det åtminstone ser ut som jag vore ond. Allez vous promener! Öfverståthållaren brummar redan där ute, och jag behöfver tänka en stund på egen hand, förrän jag lämnar honom företräde.»

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 15:38:56 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/psadolf/0132.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free