- Project Runeberg -  Adolf Findling eller Tre år under drottning Kristinas regering /
156

(1892) [MARC] Author: Pehr Sparre
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Fäderna

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


»Jag har, till exempel, genom mina vänner vid främmande hof upptäckt, att några förklädda jesuiter skola insmugit sig i landet för att här utså sina förvillande läror.»

»Det är i sanning något som jag icke anade och som förtjänar uppmärksamhet, så framt ni anser det möjligt, att någon svensk man skulle kunna blifva proselyt.»

»Endast Gud ransakar hjärtan och njurar; den kloke söker undanrödja tillfället för frestelsen.»

»Öfverväg noga, huru denna hotande fara skall förebyggas när ni kommer hem, och skicka mig ert skriftliga betänkande, så vill jag föredraga det i rådet.»

»Skall jag då resa utan att se orostiftaren vid tornerspelet straffad?»

»Om den saken vill jag själf besluta. Han är en af Carl Gustafs favoriter; tronföljarens rykte måste skonas. Dessutom var han icke den ende som störde festens ro; min egen oförsiktighet frambragte en nära nog lika händelse. Jag hade glömt säga stridsdomarne, att jag adlat min garderobsmästare, den beskedlige, förståndige Holmen, och åstadkom därigenom en ögonblicklig förargelse.»

»Er skräddare adlad? Det är vid Gud tid att jag reser.»

»Jag vill vara så öppenhjärtig som möjligt. Till min nya politik hör att amalgamera nationens olika beståndsdelar. Att stiga uppifrån och ned är svårt, men att klifva nedifrån och uppåt behagar de flesta. Eh bien! Hvar jag finner någon som har förtjänst blir han adlad, och på detta sätt förflyttar jag den intellektuella kraften beständigt från plebejerna till patricierna.»

»Men hvart skall detta taga vägen!»

»Jag sträfvar till mitt mål, allas belåtenhet. Hvart och ett straff som kunnat undvikas lämnar sårande minnen, antingen hos delinkventen, dess efterlefvande anhöriga eller vänner; nåden däremot rör hjärtat till erkänsla. Det är därför jag beslutit att ej allenast efterskänka den tornerlystne vildhjärnans bestraffning, utan också, för att visa hans höge beskyddare en artighet, göra honom till adelsman; ty ynglingen har dessutom själf förtjänster mot fäderneslandet. Jag ser, att ni ger efter för mina skäl och bifaller de af eder nyss bestridda grundsatserna; är det icke så? Säg ja, så skall ni få välja det nya namnet. Nu heter han rätt och slätt Findling; skulle von Findling icke låta nog alldagligt?»

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Jul 3 22:06:35 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/psadolf/0157.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free