- Project Runeberg -  Axel Fersen och Marie Antoinette. Historisk romantisk skildring /
54

(1880) [MARC] Author: Sara Pfeiffer
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sjunde kapitlet

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

och dyr tid. Det vore nästan så godt, vi lärde oss gnaga våra silfverslantar; de äro lika så ätliga som den föda, man bjuder åt oss. Nog finnas de, som lefva i öfverflöd, som kläda sig i silke och sammet, och dessa frossare anse oss knappast värda en blick — vi som frysa och hungra.

Baptists ansigte hade fått en svag färgskiftning och i hans mörka ögon brann en klar flamma, då han långsamt och med ett visst eftertryck fortfor:

— Våra barn ha fått gamla ansigten och allvarliga röster, och i våra egna ansigten står i hvarje fåra hungerns och försakelsens märke inprägladt. Nöden sticker fram i hvar vrå af våra bostäder, nöden står vid vårt nattliga läger och hviskar hunger i våra öron, förtager vår utmattade kropp dess hvila och förstör vår sömn. Vi äro ett nödstäldt folk och vi ha i åratal vändt oss ödmjukt bettlande till de rika! Men de rika vända ryggen åt oss. De bekymra sig föga om våra lidanden. Skatterna äro uppdrifna till en höjd, att flera provinser icke kunna fullgöra dem. Bönderna i Limousin, Sevennes, Pyrenéerna och Dauphiné, hafva lemnat sin hembygd; odalmännen hafva lemnat sina fäders jord, då skördarna icke kunnat betäcka de omåttliga pålagorna. Det är de gamla hofvens slöseri, det är envåldsmaktens missgrepp, det är sedeslösheten bland dem, som kalla sig landets herrar, som bragt landet till denna punkt af undergång. Skall det nya hofvet låta rätta sig? Det är en af våra vigtigaste frågor.

— Det har sin riktighet — sade flera röster; — om kungen på något sätt kunde få reda på huru här egentligen står till, så skulle han nog söka förbättra och hjelpa...

— Vår röst tränger sig icke till konungen.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 15:42:43 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/psfersen/0054.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free