- Project Runeberg -  Axel Fersen och Marie Antoinette. Historisk romantisk skildring /
176

(1880) [MARC] Author: Sara Pfeiffer
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Tjugotredje kapitlet

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

ångra detta, likasom att hon bannlyst etiketten, hvilken hon kallar ett löjligt tyranni; men om hon hållit sig på den plats, der hennes börd ställt henne; om hon icke glömt, att i de gamla konungarnes och drottningarnas nöjen legat majestät och glans, så skulle man icke likasom nu dristat sig att inveckla hennes namn i en affär af det mest obscura slag... Ja, herr grefve, man har dristat att angripa Marie Antoinettes heder!

— Något skändligt och lågt förtal igen, — sade Fersen, öfver hvilkens läppar orden endast med svårighet halkade fram, — någon ny paskill eller dylikt!

— Det är en högst mysteriös och besynnerlig händelse, som jag här just i dag har fått underrättelse om. Det handlar om ett diamanthalsband, som hofjuveleraren Bohmer låtit förevisa drottningen och för hvilket han begärt en million sexhundra tusen livres. Då drottningen icke ville köpa halsbandet, tänkte Bohmer afyttra det i England eller Holland. Emellertid kom till honom en dag en grefvinna de Lamothe-Valois, som sade, att drottningen förändrat föresats, men fordrade sträng tystlåtenhet, samt visade en af henne utgifven förbindelse, med bestämda betalningsterminer, och för detta köps vidare afslutande infann sig ofördröjligen härefter kardinal Rohan, för att intyga riktigheten af drottningens önskan, och halsbandet öfverlemnades till grefvinnan de Lamothe. Betalningsterminen inföll, men betalningen uteblef, och Bohmer beklagade sig häröfver för en intim person vid drottningens hof. Juveleraren företedde bevis, ibland andra ett bref af kardinal Rohans egen hand, i hvilket han sade, att halsbandet blifvit tillstäldt

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 15:42:43 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/psfersen/0176.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free