- Project Runeberg -  Rätt och orätt, en populär framställning af moralen /
6

(1909) [MARC] Author: Severin Christensen
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - I. Rättrådighet.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

främja, och detta syfte är tillika sådant, att det nödvändigtvis tvingar individen att taga hänsyn till något annat och mera än hans eget kära jag och lyssna till de krav, som ställas på honom utifrån.

Innan vi närmare undersöka denna motivering, vilja vi nämna ännu ett spörsmål, vilket var och en, som prövar de moraliska kraven, har rätt att ställa: är nu också det man "bör" göra, äro alla de handlingar, moralen uppräknar för oss (att betala sina skulder, hålla givna löften, vara sanningsenlig, o. s. v.) den säkra väg, på vilken man kan nå det nämnda stora målet, att betrygga samlivet människor emellan?

Dessa undersökningar måste göras — för billigare pris slipper man icke ifrån — innan självständigt tänkande människor kunna erkänna de moraliska kravens berättigande.

Men har man blivit van vid att använda denna prövosten, skall man lätt finna, att många av de talrika föreskrifter, som länge gått under benämningen moraliska — de om högsinthet, osjälviskhet, ädelmod, om att uppoffra sig för andra, om kloka och beräknande handlingar, o. s. v. — ingalunda kunna motiveras på detta sätt. Detta beror icke på, att många av dessa karaktärsegenskaper och handlingar skulle vara av ringare värde för människolivet och för den enskilda människans liv. Tvärtom äro de med rätta föremål för en beundran och högaktning, som icke kommer det endast och allena rättfärdiga till del. Men med vilken befogenhet kan man väl kräva dem av oss?

Kravet på rättfärdighet är det enda, som består provet helt och fullt. Ty här åsyftas ett slutligt mål — samlivets betryggande — som det ovedersägligen ligger i alla människors inträsse att främja[1]. Och


[1] Till och med den mest förslagne bedragare kan ej undgå att hysa intresse därför. Ty om misstroende vore allenahärskande här i världen, hur skulle han då kunna ingjuta det förtroende hos folk, som han begagnar sig av

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 15:53:55 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/rattoratt/0006.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free