- Project Runeberg -  Svenska runristare /
6

(1926) [MARC] Author: Erik Brate
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - INLEDNING

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

tidsföljd. En sådan undersökning är i och för sig av intresse, då den ju ger ett bidrag till en närmare kännedom av dessa fornminnen, men den utgör tillika en nödvändig förutsättning för bedömande av vissa runologiska och språkliga frågor, som även hava praktisk betydelse för det blivande runverkets avfattning.

Då denna avhandling utarbetades hösten 1904, var dess ämne förut så gott som alls icke behandlat. I någon mån hade dock dithörande frågor berörts av H. Hildebrand uti Kronologiska anteckningar om våra runstenar 1, 2 uti VHAA Månadsblad 1878, s. 710 f och 1879, s. 8 f.

Innan avhandlingen hunnit tryckas, har emellertid prof. O. von Friesen uti Uppland II offentliggjort en avhandling med titel Upplands runstenar, i särtryck 1907, i utvidgad bearbetning: Upplands runstenar, en allmänfattlig översikt, Uppsala 1913, vilka här åtskiljas med förkortningen: Uppl. runst. 1907 och Uppl. runst. 1913, som visar, att han samtidigt varit sysselsatt med samma spörsmål. Prof. v. Friesen har uppenbarligen grundligt genomarbetat de uppländska runristningarne både med hänsyn till runor och utsirning samt drager sina slutsatser från detta omfattande material med stort skarpsinne och under hänsyn till tidens historiska data och fakta, varjämte han i många fall genom egen undersökning skaffat sig personlig kunskap om ristningarna. Prof. v. Friesens uttalanden i nämnda skrift förtjäna alltså det största avseende; att beklaga är blott, att i en dylik översikt de uttalanden, som göras, endast kunna få en knapphändig form och att deras motivering ofta blott har blivit antydd. I det stora hela har min undersökning kommit till samma resultat som prof. v. Friesens i de frågor, som bådas våra arbeten behandla, men jag skall för varje fall uttryckligen framhålla överensstämmelse oss emellan eller brist på sådan, ävenså vad jag själv haft att lära av prof. v. Friesens framställning. Även den bättre insikt om inskrifternas läsning och tydning som jag vunnit sedan 1904, har jag tillgodogjort mig, varigenom visserligen min avhandling blivit en annan än den, vars huvuddrag jag refererade som inträdestal i Vitterh., hist. och antikvitetsakademien d. 7 mars 1905. Då jag 1917 avslutade undersökningen av runinskrifterna i Stockholms län, så när som på några få otillgängliga, torde det vara gagneligt, om jag här för det stora antal runinskrifter, som höra under här avhandlade ämne,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 16:41:40 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/runristare/0008.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free