- Project Runeberg -  Varia (filosofiska, historiska, språkvetenskapliga ämnen) /
Tal vid Svenska bokförläggareföreningens 50-årsfest

(1910) [MARC] [MARC] Author: Viktor Rydberg
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Tal vid svenska bokförläggareföreningens 50-årsfest.

Mina herrar!

Den skål, som å svenska bokförläggareföreningens vägnar ägnats litteraturens, konstens och pressens härvarande representanter, har det ansetts tillkomma mig, ehuru jag ej kan hålla tal, att besvara, utan tvifvel därför, att jag under en lång följd af år varit verksam som tidningsman, författare och äfven som iakttagare på de bildande konsternas område.

Vi, som icke äro bokförläggare, veta dock, att det är ett viktigt kall och mycket svårt - bokförläggarens - och att det på litteraturens tillstånd utöfvar ett inflytande, som ej kan öfverskattas.

Jag föreställer mig, att det också är allt som oftast ett obehagligt och pinsamt, och att äfven den bästa ekonomiska framgång ej är tillräcklig att göra en förläggare ogrumladt lycklig, om ogrumlad lycka funnes här i världen. Ofta måste det hända honom, att han af intresse ej endast för sig själf, utan ock för litteraturen och för dem, som vilja ägna sina krafter åt densamma, måste förhålla sig skeptiskt mot ynglingar, som besöka honom med manuskript i hand och i fantasien allt för djärfva himmelstormande förhoppningar.

Detta obehag kan endast uppvägas af medvetandet, att han också banat vägen åt dem, som på litteraturens eller konstens områden göra sitt fädernesland ära och sina medmänniskor gagn och glädje.

De ypperliga afhandlingar, hvarmed föreningen i sin festskrift riktat vår kulturhistoria, hänvisa på tider, då bokförläggare icke funnits, än mindre en öfver landet utbredd ordnad bokhandel. Nu finns sedan 50 år tillbaka en bokförläggareförening, som med berättigad själfkänsla kan blicka tillbaka på denna skickelserika tid.

Nu bilda de ett stort och oskiljaktigt helt, bokförlagsverksamhetens män, pressens män, litteraturens och de bildande konsternas. Midt under våra individuella sträfvanden ha vi sammanvuxit till ett organiskt helt. Vi kunna icke undvara hvarandra. Vi tjäna alla den ene den andre.

Och resultatet af det samfällda arbetet är andliga skatter åt vårt folk. Resultatet är den andliga odling, i kraft af hvilken Sverige har sin plats i civilisationens historia och sitt hopp om en framtid.

Mina herrar! Det är i känslan af det stora i det gemensamma målet för vårt samarbete och af den tacksamhetsskuld, hvari litteraturen och konsten stå till förläggareverksamheten, som jag härmed fullgör mitt uppdrag att å litteraturens, konstens och pressens härvarande representanters vägnar besvara svenska bokförläggareföreningens välönskningar för oss med ett hjärtligt: länge lefve och blomstre svenska bokförläggareföreningen!The above contents can be inspected in scanned images: XIV:65, XIV:66

Project Runeberg, Sat Dec 15 14:26:42 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/rydvaria/bff50tal.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free