- Project Runeberg -  Svenskt biografiskt handlexikon /
Bager, Haqvin

(1906) Author: Herman Hofberg, Frithiof Heurlin, Viktor Millqvist, Olof Rubenson - Tema: Reference, Biography and Genealogy
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Bager, Haqvin,

rimmare. Född i maj månad 1710 i Malmö, där fadern David Håkansson Bager var handlande; modern Marta Lorich.

Sedan B. inhämtat nödtorftiga skolkunskaper i sin födelsestad, företog han en resa till England och Holland och nedsatte sig vid återkomsten som handlande i Malmö 1734. Vid sidan af sin borgerliga näring dyrkade han ifrigt sånggudinnorna och har gjort sig riksbekant för sin »ekonomiska poesi», en splitter ny diktart, som han likväl odlade mindre för att därmed vinna ära och utmärkelse, än för att gagna genom sina upplysningar i ekonomiska ämnen.

Som prof på alstren af den Bagerska sångmön må följande anföras. På sin lanätgård Petersborg utanför Malmö, hade B. tapetserat ett helt rum med sina versfantasier. Hans son Per, som fått öfvertaga hemmanet, hämtade en målare för att färgstryka väggarna, då fadern i grefvens tid anlände för att bli vittne till den fara som hotade hans rimmerier. Han befallde målaren genast upphöra med förstörelseverket och i stället anbringa på den ena väggen följande rader målade med stora bokstäfver:

»Min son Pehr, så kär
Låt stå här
Hvad skrifvet är,
På mitt begär.»

Emellertid har namnet Bager blifvit liklydigt med det af olycklig rimmare och skall i denna bemärkelse alltid bibehålla sitt rum i Sveriges litteraturhistoria. Död i Malmö d. 15 febr. 1782.


The above contents can be inspected in scanned images: I:58

For more information about this person, see Project Runeberg's Nordic Authors.

Project Runeberg, Sun May 25 02:32:01 1997 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sbh/bagerhaq.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free