- Project Runeberg -  Svenskt biografiskt handlexikon /
2. Berch, Anders

(1906) Author: Herman Hofberg, Frithiof Heurlin, Viktor Millqvist, Olof Rubenson - Tema: Biography and Genealogy, Reference
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

2. Berch, Anders,

professor, författare i statsekonomi. Född på Larsbo bruk i Dalarne d. 4 mars 1711; den föregåendes bror.

Såsom student i Uppsala utgaf och försvarade B. en akademisk afhandling: De felicitate patriæ per Oeconomiam promovenda hvilket arbete, i förening med hans meriter i kommersekollegium, där han lät inskrifva sig 1732, och hans tjänstgöring i tvenne utskott vid riksdagarna, för honom banade vägen till den nya lärostol i ekonomilagfarenhet och statsekonomi, som i Uppsala inrättades 1741.

Då den nybildade professuren icke riktigt behagade vännerna af det gamla systemet, hvilka ansågo ekonomien för en alltför underordnad vetenskap att upptaga en särskild lärostol, utgaf B., för att fästa allmänhetens uppmärkeamhet på de nya läroämnena, tvenne afbandlingar: Sätt att genom politisk Arithmetica utröna länders och rikens hushållning 1746 och: Inledning till allmänna hushållningen, innefattande Politie-, Oeconomie- och Kameral-vetenskaperna 1747. Sjelf ansåg han dessa arbeten för hastverk, framtvungna af omständigheterna, och de voro det i visst afseende, men hade den fördelen att kunna begagnas som läroböcker och bilda ett underlag för författarens föreläsningar; i utlandet blefvo de högt värderade. Sin professur bibehöll han till 1770, då han utbytte den mot akademiska räntmästarebefattningen, hvilken han handhade till sin död d. 14 dec. 1774.

Gift 1734 med Johanna Hellbeck.


The above contents can be inspected in scanned images: I:72

For more information about this person, see Project Runeberg's Nordic Authors.

Project Runeberg, Sun Sep 28 16:23:41 1997 (runeberg) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sbh/berchand.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free