- Project Runeberg -  Anteckningar om Nya Trollhätte kanalbolag åren 1838-1884 /
10

(1884) [MARC] Author: Carl Johan Alfred Skogman
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Trollhätte

kanalbolags

yttrande.

Arbeten vid
Trollhätte
kanalverk
1834—5.

Lågt
vattenstånd i Venern

5:o) att under arbetstiden underhålla det
nuvarande kanal- och slussverket i farb art skick.

7. Genom nåd. skrifvelse af den 19 Juni hade
K. M. meddelat kanalbolagets direktion kommitterades
tillsättande samt till tidens vinnande anbefallt extra
bolagsstämmas sammankallande, hvarefter, sedan
kommitterades ofvan anförda yttrande inkommit, detsamma
genom ny nåd. skrifvelse af den 15 Sept. till
direktionen öfverlemnades för behandling vid den extra
bolagsstämma, som blifvit utlyst till den 1 Oktober.
De tillstädesvarande aktieegarne förklarade sig villige
att till det föreslagna priset, 55 Rdr b:ko, afträda
samtliga aktierna under förbehåll att varda befriade
från alla förbindelser, af hvad beskaffenhet som helst,
hvilka emot bolaget nu eller framdeles kunde göras
gällande. Vid fortsatt bolagsstämma den 17 Dec.
vid-höllo aktieegarne samma beslut, enär det ansågs
omöjligt för bolaget att åtaga sig den föreslagna
ombyggnaden, hvarom allt underd. utlåtande under sist nämnda
datum afläts.

8. Under 1834 hade utom de vanliga
underhållsarbetena icke några större arbeten förekommit, men
förberedelser hade träffats till inläggning af nya
trösklar i slussarne vid Brinkebergs kulle, hvilka, byggde
af klinkert, fordrade noggrannaste uppmärksamhet,
äfvensom till en bros anläggande till Toppö, hvartill
smidet redan anländt från Motala. Det nya skolhuset,
hvartill grunden lades 1833, hade blifvit fullbordadt,
samt väg anlagd förbi detsamma ned till Öna qvarnar.
Skolhuset, innehållande skolrum för 180 barn samt
fyra rum med kök för läraren, är byggdt af tegel, slagna
af lera och sågspån; kostnaden uppgick till Rdr b:ko
5,752. 24* i o, hvartill skulle komma kostnaden for några
återstående smärre arbeten.

9. De sista månaderna af 1835 var vattenståndet
i Venern ovanligt lågt, så att i synnerhet i Karlsgraf
farten mycket försvårades, hvarför kanaldirektionen,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Jul 3 22:35:10 2016 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/scjatrollh/0010.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free