- Project Runeberg -  Världsfreden /
10

(1900) [MARC] Author: Klas Pontus Arnoldson
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Inledning

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

ämnen. Så skall förrådet ständigt växa. I mån som detta af den sanne historieskrifvaren till en enhet samarbetas och oväldigt framställes under allmänna synpunkter, skall det för en hvar, utan specialkunskap, blifva mera möjligt att i stora drag öfverskåda det förnuftiga sammanhanget i de särskilda folkens arbete och strider för ett gemensamt mål. Själfständige forskare ha skrifvit några historiska arbeten i denna riktning, hvilka imellertid icke lära kunna betraktas annorlunda än såsom inledande bidrag till en människans historia i den omfattande mening, jag här antydt. En sådan historia torde ännu icke i sin helhet vara skrifven. När hon kommer från mästarens hand, skall hon sannolikt vinna den bildade världens erkännande och därigenom i hög grad främja fredsvännernas sträfvanden.

Såsom ett anspråkslöst inlägg i fråga om behofvet af ett sådant vetenskapligt befrielsevärk har jag för min del gärna velat skrifva en fredsidéns historia, för att med stöd af sakförhållanden, som ingen lär jäfva, söka i någon mån åskådliggöra, att världsfreden icke är blott en vacker dröm, utan fast mer en med naturnödvändighet mognande värklighet, som folken på skilda vägar småningom närma sig.

Jag har tänkt, att ett sådant arbete kunde mana till efterföljd. Vi kunde få flere och bättre arbeten i samma syfte. En värdefull fredsliteratur skulle uppkomma. I så fall skulle den gamla historieskrifningen komma i misskredit. De ännu brukliga historiska läroböckerna, som allestädes missleda den vaknande fosterlandskänslan, skulle utbytas mot andra, som lärde ungdomen att älska sitt land, utan att ringakta syskonfolken. Lärare, präster och publicister skulle börja att egna fredsidén en pröfvande uppmärksamhet. Den gamla dogmen om krigets eviga tillvaro skulle försvinna och ersättas af en uppriktig tro på fredsidéns förvärkligande. Med den nya tron skulle följa en ny vilja. Småningom skulle man komma till visshet och rätta sina handlingar därefter, d. v. s. efter den öfvertygelsen, att kriget i alla folks sanna intresse ovilkorligen måste undvikas och till sist för alltid upphöra.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 19:18:32 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sehop/0016.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free