- Project Runeberg -  Svenskt författarlexikon / 2. 1941-1950 /
207

(1942-1981) [MARC] With: Carl-Thore Fries, Paul Harnesk, Lisbet Höök, Bengt Lundblad, Torsten Lönegren, Edvard Söderlund, Agneta Åhlén, Bengt Åhlén
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Granlund ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Grefberg

Svensk biblioteksmatrikel 1949, 1949 (med utförlig
bibliografi).

Grape, Ernst

F. i Piteå 26/11 1871 av komministern
Fabian Zacharias G. och Charlotta Carlwagen.
Studentexamen 1889; anställd vid postverket
1890. Sekreterare i Generalpoststyrelsen 1920
—38.

Posttjänstemännens förening 1891—1941. Av Ernst
Grape, E. G. Lannge & Vilhelm K. A. Petrelius.
Upps. 1941.

Svensk posthistoria. Berättad för postens folk. Sthlm
1941.

Den gamla släkten Grape. Upps. 1947.

Grape, Karl Hjalmar Waara

F. i Luleå 3/5 1892 av landsfiskalen Johan
Waara-Grape och h. h., f. Bergmark.
Studentexamen 1911; fil. mag. 1916; fil. lic. 1921;
fil. dr 1949. Läroverksadjunkt, Stockholm.
Studier i Olai Magni författarskap. Ett bidrag till
den götiska rörelsens historia. Upps. 1942. (Akad.
avh., Uppsala. — Ej ventilerad.)
Det litterära antik- och medeltidsarvet i Olaus
Magnus patriotism. Sthlm 1949. (Akad. avh.,
Stockholms högskola.)

Rec.: Kyrkohistorisk årsskrift, 1949, s. 269—271.
Grauers, Sven

F. i Göteborg 20/12 1891 av kassören
Konstantin G. och Davida Möller. Fil. kand. 1914;
fil. lic. 1919; fil. dr 1920. Docent i historia
vid Göteborgs högskola 1920—24; lektor i
Nyköping 1923—30, vid Nya elementarskolan
i Stockholm 1930, vid Statens normalskola
1934; rektor vid Högre lärarinneseminariet
i Stockholm 1931—43, vid Statens
normalskola 1943. Professors namn 1944.
Adliga ätten Wachtmeister. ■—- Friherrliga ätten
Wachtmeister av Björkö. Sthlm 1941. 4:o. (Ätten
Wachtmeister genom seklerna. D. 1.)
Rec.: GHT 24/3 42.
HT, 1946, s. 193—199.

Grevliga ätten Wachtmeister av Johannishus. Sthlm
1946. 4:o. (Ätten Wachtmeister genom seklerna.
D. 2.)

Rec.: GHT 31/7 46; StT 6/9 46; SvD 25/5 46.
HT, 1946, s. 193—199.

Red.: Historiska studier tillägnade Nils Ahnlund
23/8 1949. Sthlm 1949. (Tills, med Äke Stille.)

Grave(-Nyman), Elsa Margareta

F. i Norra Vram, Malmöhus län, 17/1 1918

av ingenjören Carl G. och Ina Järle. Fil. kand.
1940; konststudier i Stockholm och utomlands
1941—46. Gift 1945 med med. dr Olle
Hen-schen Nyman. Målarinna, författarinna, Lund.
Inkräktare. Dikter. Sthlm 1943.
Rec.: DN 8/11 43; Ny Tid 28/10 43; SocDem
16/12 43; StT 4/11 43; SvM 24/12 43.
BLM, 1943, s. 756—757; Folklig kultur, 1944, nr 2.
Som en flygande skalbagge. Dikter. Sthlm 1945.
Rec.: AT 19/10 45; DN 19/11 45; Expr. 22/2 46;
MT 7/12 45; StT 21/10 45; SvD 22/12 45.
BLM, 1945, s. 784; Folklig kultur, 1946, nr 2.
Bortförklaring. Dikter. Sthlm 1948. (2. uppl. s.å.)
Rec.: AB 2/9 48; AT 10/9 48; DN 2/9 48; Expr.
2/2 49; MT 26/9 48; Ny Tid 10/11 48; StT 3/9 48;
SvD 2/9 48; SDS 10/9 48.
BLM, 1948, s. 592; Poesi, 1949, H. 2.
Den blåa himlen. [Lyrik och prosa.] Sthlm 1949.
Rec.: AB 24/1 50; AT 28/10 49; DN 31/10 49;
GHT 15/11 49; MT 15/12 49; Ny Tid 11/11 49;
StT 4/11 49; SvD 20/12 49; SDS 19/12 49.
BLM, 1950, s. 61—62; Lundagård, 1949, nr 13.
Litt.: Grave, Elsa, Dikt och musik (Poesi, 1949,
H. 1, s. 20—22). / Linde, E., Två besvärjerskor
[Elsa Grave och Maria Wine] (GHT 20/1 1949). /
Den unga parnassen, 1947, s. 114—116.

Gréen, Ernst Rudolf

F. i Halmstad 29/4 1882 av handlanden Nils
August G. och Maria Andersson.
Studentexamen 1902; studier i Lund 1902—06.
Journalist sedan 1903; chefredaktör för Smålands
Allehanda 1920—44.

En Jönköpingskrönika. Sammanställd av Ernst Gréen.
Jönköping 1949.
Rec.: SvD 3/1 50.

Grefberg, Julle Gabriel

F. i Bexheda, Jönköpings län, 31/7 1892 av

207

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri Mar 8 12:54:32 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sfl/2/0207.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free