- Project Runeberg -  Svenskt författarlexikon / 3. 1951-1955 /
188

(1942-1981) [MARC] With: Carl-Thore Fries, Paul Harnesk, Lisbet Höök, Bengt Lundblad, Torsten Lönegren, Edvard Söderlund, Agneta Åhlén, Bengt Åhlén
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Jonsson ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Jonsson

1956, nr 17.) / Uppsala universitets matrikel 1936,
1937 (med bibliografi).

Jonsson, Fred Oskar R u n e r

F. 29/6 1916. (Se vidare SFL 2*.)

De domnande armarna. Berättelse. [Sthlm]: LT

1954. (Även i förf:s Fyrtiofyra arga munkar.)
Fyrtiofyra arga munkar. Humoresker och
aforismer. Sthlm: LT 1955. ®

Rec.: © DN 5/4 55; Expr 14/4 55; GHT 18/4 55;
MT 19/8 55; SDS 22/4 55; SvD 4/4 55. — BLM,
1955, s. 374; Perspektiv, 1955, s. 235; SLU-bl,
1955, nr 8.

Jonsson, Irma S:t Cyr

Se: Saint Cyr Jonsson, Irma

Jonsson, Sonja Margareta

F. i Sthlm 10/6 1915 av landshövdingen Conrad
och Amy Jonsson. Genomgått flickläroverk samt
diplomerad från Socialinstitutet i Sthlm 1939.
Journalist vid Västmanlands Folkblad (pseud.: Marjo),
Västerås.

Annika och Krullrik på äventyr. [Barnbok.] Med
teckningar av Kerstin Frykstrand. Upps.: JAL
1951.

Jonsson, Thorsten Georg

F. 25/4 1910. Död 7/8 1950. (Se vidare SFL 1*
och SFL 2.)

Synpunkter. [Urval av Sven Barthel och Eyvind
Johnson.] Sthlm: AB 1951. ®

Saml. uppl. och urval: Noveller. Sthlm: AB 1955.
(Innehåll: Som det brukar vara. Fly till vatten
och morgon. Dimman från havet.)

Rec.: ® AB 30/10 51; AT 4/10 51; DN 6/9 51;
Expr 6/9 51; GHT 17/9 51; MT 7/9 51; SDS 8/10
51; ST 6/9 51; SvD 22/9 51; TU 21/9 51; UNT
13/10 51. — BLM, 1951, s. 551; FiB, 1952, nr 17;
SoF, 1951, s. 510; Tiden, 1951, s. 505; Vi, 1952,
nr 1.

Litt.: Cederberg, Torsten, Den unge Thorsten
Jonsson. (Bokvännen, 1955, s. 168—172.) / Donner,
Jörn, Thorsten Johnsson [J], den fulländade. (NP
26/9 1955.) I Hirn, Yrjö, Svenska
förbrytarberät-telser. (förf:s De lagerkrönta skoplaggen, 1952, s.
283—288.) (Tidigare tr. i Hbl 14/1 1942.) /
Holmqvist, Bengt, I förteget samförstånd. (RiR, 1950,
nr 37.) / Landen, Leif, Novellkonst från
trettiotalet. (OoB, 1956, s. 198—209.) / Lindegren, Erik,
Om kritikern Thorsten Jonsson. (FiB, 1952, nr 17.)
/ Lindström, Göran, Behärskad sakkunskap.
(Fem-tital, 1951, nr 2.) / Villius, Lars, Sjöfarare i
verkligheten. (Kvällsp 17/5 1955.)

Jonzon, Bengt Ivar Johannes

F. 19/2 1888. (Se vidare SFL 1 och SFL 2.)

»Jag är inte religiös, men . . .» Tre radioföredrag.
Sthlm: SKD 1951. ®

Kyrkan och moralisk upprustning. Sthlm: SKD
1951. ©

Kyrkan och Evangeliska fosterlands-stiftelsen.
Några dokument. Av Nils Dahlberg och Bengt
Jonzon. Sthlm: EFS & SKD 1953.
Rec.: ® SvD 13/8 51. — Vår lösen, 1951, s. 215.
© DN 22/1 52; ST 3/3 52.

Josefson, Per Love Ruben

F. 25/8 1907. Biskop i Härnösand 1958. (Se vidare
SFL 2.)

I kyrkan eller utanför? Av Stellan Arvidson,
Ansgar Eeg-Olofsson och Ruben Josefson. Sthlm:
KF 1952. ®
Bibelns auktoritet. Sthlm: SKD 1953. (Prästmötes-

avh. Uppsala.) ©
Utg.: Prästs ämbetsplikt. På biskopsmötets
uppdrag av Gustaf Elving och Ruben Josefson. Sthlm:
SKD 1955.

Rec.: ® AT 2/6 52; ST 19/5 52; SvD 13/4 52.
-AKH, 1953, s. 105. © ÅKH, 1954, s. 81.

Josephson, Erland

F. 15/6 1923. Anställd vid Kungl. Dramatiska
teatern 1956. Författare, skådespelare, Sthlm. (Se
vidare SFL 2*.)

Kvartett. 1950. (I: Svenska radiopjäser. 1950.) ©
De vuxna barnen. [Roman.] Sthlm: AB 1952. ©
Villorna. 1952. (I: Svenska radiopjäser. 1952.)
Domaredans. 1953. (I: Svenska radiopjäser. 1953.)
Rec.: © FK, 1951, s. 83. © AB 23/10 52; AT 6/10
52; DN 22/10 52; Expr 6/10 52; GHT 18/10 52;
MT 4/10 52; SDS 5/12 52; ST 17/11 52; SvD
6/12 52 (bil.); TU 11/10 52. — BLM, 1952, s.
621; FiB, 1953, nr 12; Idun, 1953, nr 6; Vi, 1953,
nr 8.

Litt.: Hoogland, Claes, Erland Josephson. (ST 22/6
1953.) / Josephson, Erland, Thalia och
bokhandeln. (Varför skriver vi? 1953, s. 52—56.)
(Tidigare tr. i Arbn 10/5 1953.) / Lagerkvist, Bengt,
Regissören och hans författare. (RiR, 1956, nr 26.)
/ Linde, Ebbe, Erland Josephson. (AVB, 1955, nr
10.)

Josephson, Ernst Abraham

F. 16/4 1851. Död 22/11 1906. (Se vidare SFL 1*.)
Litt.: Blomberg, Erik, Ernst Josephson. Hans liv.
1951. 4:o. 747 s./densamme, Ernst Josephsons konst.
1956. 4:o. 223 s. / Mesterton, Ingrid, Vägen till
försoning. En konstpsykologisk studie i Ernst
Josephsons religiösa fantasivärld. 1957. 168 s. (Akad. avh.
Göteborg.)

Andersson, Bill, Det sjuka geniet. (ÖstersP 8/10,
VästerbK 10/10 1956.) / Ehrensvärd, Ulla, Ernst
Josephson. (Studk, 1951, s. 29—33, 57—58, 72—
78.) / Nilsson, Olle, Ernst Josephson som diktare.
(NordSv 15/9, SvM 15/9 1956.) / Rosenius, Paul,
Ernst Josephson. (Mitt gamla Lund, 1952, s. 179—
187.) / Runeberg, Gunilla, Konflikt och motivval
hos Ernst Josephson. (NA, 1955, s. 275—277.) /
Törnqvist, Arne, Josephsons kärlek och offer.) (DT
27/10 1955.)

188

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri Mar 8 12:54:35 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sfl/3/0188.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free