- Project Runeberg -  Svenskt författarlexikon / 3. 1951-1955 /
283

(1942-1981) [MARC] With: Carl-Thore Fries, Paul Harnesk, Lisbet Höök, Bengt Lundblad, Torsten Lönegren, Edvard Söderlund, Agneta Åhlén, Bengt Åhlén
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Nordström ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Norman

51; SvD 24/10 51. — HT, 1955, s. 113; Lychnos,
1953, s. 405; PHT, 1953, s. 141. © SDS 1/10 51.

Litt.: Lunds universitets matrikel 1949—50, 1951
(med utförlig bibliografi). / Svensk
biblioteksmatrikel 1955, 1956 (med utförlig bibliografi).

Norling, Nils Sigfrid

F. 27/6 1880. (Se vidare SFL 1* och SFL 2.)

Den internationella godtemplarorden. En
hundraårskrönika. Sthlm: OE [1951], ©

Utg.: Östra Göinge och dess sparbank.
Minnesskrift utg. med anledning av sparbankens
hundraårsjubileum 1954. Broby: Östra Göinge härads
sparbank 1954.

Rec.: © SvD 23/12 51.

Norman, Jean

Birger Isak

F. i Svanö, Vnrl län, 30/7 1914 av faktorn Isak
Albin N. och Matilda Hessel. Realexamen 1932;
genomgått Wendelsbergs folkhögskola 1933—34
samt Socialinstitutet i Sthlm 1942—44.
Sågverksarbetare 1933—38; studiecirkelledare,
ABF-in-struktör och föreståndare för Timrå Hemgård
1944—49. Redaktör för FK 1949—55. Medarb. i
SIA, BLM, VI, FiB, Fönstret och Arbt. Dikter i
Ny lyrik 1950. Redaktör i FiB:s förlag, Sthlm.

Sånger vid floden [Dikter.] Sthlm: Vi/KF 1951. ©
Kulturen och arbetarrörelsen.
Diskussionshandledning. Sthlm: Brevskolan 1953.
Vandringsutställning. [Dikter.] Sthlm: R&S/Vi
1953. ©

Vyer från vår tid. Studiehandledning. Sthlm:
KF 1954. ©

Rec.: © AB 7/1 52; AT 24/11 51; DN 18/12 51;
GHT 16/1 52; MT 19/11 51; ST 24/12 51; SvD
12/2 52; TU 23/11 51; UNT 27/11 51. — BLM,
1952, s. 49; FiB, 1951, nr 53; FK, 1951, s. 315;
Frihet, 1951, nr 24; FT, T. 151, 1952, s. 135;
Perspektiv, 1952, s. 167; SIA, 1951, nr 23; SoF,
1952, s. 306; Studk, 1951, s. 227; Vi, 1951, nr
49; Vår lösen, 1952, s. 12. © AB 22/12 53; Arbn
7/10 53; Arbt 13/10 53; DN 16/11 53; Expr
16/11 53; GT 4/12 53; Hbl 12/4 56; MT 26/10
53; Ny Tid 12/11 53; ST 20/10 53; TU 5/12 53
(bil.). — BLM, 1954, s. 140; FiB, 1954, nr 35;
FK, 1953, s. 295; Lyrikvännen, 1954, nr 1;
Perspektiv, 1954, s. 147; SIA, 1953, nr 21; Studk,

1954, s. 46; Vi, 1953, nr 50; Vår lösen, 1954,
s. 75. © AT 16/10 54.

Litt.: Bäckström, Lars, Under välfärdens yta.
(Lyrikvännen, 1957, nr 2.) / Fröier, Lennart, Människor
och funktioner. (Arbt 7/7 1957.) / Hammar,
Ingemar, Flodsångare och folkhemsgisslare. (ÖstersP 8/7
1955; SvallsT 20/9 1955.) / Norman, Birger, Samtal
med föreningsbroder. (RiR, 1954, nr 9.)
(Kommentar till diktsamlingen Vandringsutställning.) /
densamme, Sågverken och perspektiven. (Varför skriver
vi? 1953, s. 69—75.) /densamme, Åter till ön.
(Lindström, Åke, utg., Besök i barndomen, 1955, s. 37—
45.) (Tidigare tr. i Expr 17/4 1954.) / Oijens,
Holger, Birger Norman. (Läste ni, 1955, nr 6.) /
densamme, Kust mot världen. (FK, 1956, s. 95—
97.) / densamme, Porträtt av en folkhemspoet.
(Arbbl 30/7 1954 samt i ett flertal andra
tidningar.) / Stahre, Sven-Arne, Suck ur
sysslar-hjärta. (Fönstret, 1954, s. 30—32.) (Replik
av-Birger Norman därst. s. 56—57, av Allan
Lundqvist och Sven-Arne Stahre därst. s. 82—84 samt
av Svante Foerster och Sven-Arne Stahre därst. s.
108—109. — Debatt kring diktsamlingen
Vandringsutställning.) / Tidens porträtt. (Tidén, 1953, s.
384.) / Vallmark, Sven, Birger Norman
ABF-stipendiat. (ABF, 1952, s. 94—95.)

Norman, Elsa Amalia

F. i Linköping 31/5 1889 av predikanten Johan
Ludvig N. och Johanna Karolina Moberg.
Småskollärarinneexamen 1914. Lärarinna i Vreta
klostes 1916—49. Död 1949.

Skuggor och dagrar. Dikter. [Motala: Lydia [-Johanson]-] {+Jo-
hanson]+} 1954.

Norman, Nils Gunnar

F. i Hälsingborg 14/6 1904 av sjökaptenen N.J.
N. och hans hustru, f. Åberg. Fil. dr 1953.
Läroverksadjunkt, Sthlm.

Den unge Strindberg och väckelserörelsen. [Lund]:
Gle 1953. (Akad. avh. Lund.)

Rec.: AB 20/5 53; DN 2/7 53; GHT 29/7 53;
ST 5/6 53; SvD 11/6 53; UNT 11/8 53. — BLM,
1953, s. 547; Credo, 1953, s. 141; Samlaren, 1953,
s, 113; ÅKH, 1954, s. 163.

Norman, Erik Olof (O 11 e) Atle

F. i Östersund 1/9 1894 av kronofogden Erik N.
och Hildur Fahlborg. Studentexamen 1913;
kapten 1930; major 1936; överstelöjtnant 1940.
Överste och chef för Upplands regemente 1942—50.
Bosatt i Uppsala.

Mord utan täckning. [Detektivroman.] Sthlm:
A&W/HG 1954. ©

Utg.: Solvalla travbana 1927—1952. En text- och
bildrapsodi. Under red. av Olle Norman och Sten
Sandberg. Sthlm: Sthlms travsällskap 1952. 4:o.

Rec.: © AB 19/11 54; Expr 13/11 54: GHT 22/11
54; SvD 18/11 54; TU 13/11 54 (bil.).

283

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri Mar 8 12:54:35 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sfl/3/0283.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free