- Project Runeberg -  Svenskt författarlexikon / 3. 1951-1955 /
370

(1942-1981) [MARC] With: Carl-Thore Fries, Paul Harnesk, Lisbet Höök, Bengt Lundblad, Torsten Lönegren, Edvard Söderlund, Agneta Åhlén, Bengt Åhlén
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Svensson ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Svensson

(DalaD 9/11 1953.) / Gummerus, R., Diktare i
skogen. Tre författarporträtt. (Perspektiv, 1952, s.
246—247.) / Lagercrantz, Olof, Lyrikern Olle
Svensson. (DN 11/9 1954.) / Wahlén, Ingvar, En
svensk Dostojevskij. (ÖC 8/9 1954; Kvällsp 12/9
1954.)

Svensson, Roland Gustav

F. i Sthlm 18/1 1910 av gjutaren Svante S. och
Selma Johnsson. Genomgått Konsthögskolan 1934
—40. Bokillustratör, konstnär, Sthlm.

Ensliga öar. Iakttagelser och intryck under färder
på Hebriderna och i den shetländska övärlden.
Med akvareller, svartkritteckningar och
litografier av förf. Sthlm: R&S/Vi 1954. 4:o. (Engelsk
uppl. s. å. med titel: Lonely isles.)

Rec.: DN 4/12 54 (bil.) ; DT 22/12 54; Expr 23/12
54; GHT 18/12 54; GP 23/12 54; GT 28/12 54;
MT 28/11 54; NyTid 12/1 55; SkD 23/2 55; ST
2/12 54; SvD 20/12 54; SvM 27/1 55; TU 15/1
55 (bil.). — Vi 1954, nr 47.

Litt.: Hellman, Gunnar, Lyhörd naturiakttagare.
(LTÖsters 7/10 1957.)

Svensson, Helge Sigfrid

F. i Kristianopel, Blek län, 15/6 1919 av frisören
Arvid S. och Hilma Abrahamsson. Distriktsombud
för Dagen. Pastor, Norrköping.

Hemligheten med Helges räddning.
Verklighetsskildring. [Ungdomsbok.] Sthlm: Fil 1953.

Svensson, Sigfrid Oscar

F. 1/6 1901. (Se vidare SFL 2.)

Utg.: När den nya tiden kom till Österlen. Från
Folklivsarkivets och Ystads Allehandas pristävlan
1954. Ystad 1954. (Småskrifter utg. av Föreningen
för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra
Skåne. 7.)

Swensson, Sigge Eugen

F. i Torslanda, Gbg län, 20/12 1880 av
folkskolläraren Amandus S. och Eva Sofia Wessberg. Teol.
fil.-ex. i Göteborg 1900; teol. kand. i Uppsala 1904;
prästvigd för Härnösands stift s. å. Komminister
i Anundsjö 1910—18; predikant vid Sthlms stads
skyddshem vid Skrubba 1918; komminister i
Brännkyrka 1925. F. d. komminister, Hägersten.

David Petander, vandrarprästen, riksförkunnaren.
Brev, anteckningar, förkunnelse under red. av
Sigge Swensson. Upps.: JAL 1952.

Rec.: AB 13/1 53; Arbbl 7/1 53; GHT 26/1 53;
GP 16/3 54; ST 17/3 53; UNT 20/12 52.

Svensson, Sven

F. i Ystad 29/1 1889 av stadsvaktmästaren S.
Svensson och Sofia Nilsson. Fil. lic. 1915.
Läroverksadjunkt i Malmö 1937. Har bedrivit
arkivforskningar i svenska och europeiska arkiv och publ.
art. och avhandlingar i bl. a. Edda (1930) och
HT (1931). F. d. läroverksadjunkt, Malmö.

Den merkantila bakgrunden till Rysslands anfall
på den livländska ordensstaten 1558. En studie
till den ryska imperialismens uppkomsthistoria.
Lund: Gle 1951. (Skrifter utg. av
Vetenskapssocieteten i Lund. 35.)

Rec.: ST 28/5 53; SvD 6/7 53. — Historisk
tidskrift för Finland, 1952, s. 159; HT, 1955, s.
337 (replik därst. 1956, s. 286).

Svensson, Sven Artur

Se: Svensson, Artur

Svensson, Sven Erik Emanuel

F. 3/11 1899. (Se vidare SFL 2.)

Musik i teori och praxis. Utg. i samarbete med
Studieförbundet Medborgarskolan (SFM).
Sthlm: Ehl 1952. (Ehlins handböcker.)

Rec.: Dagen 17/2 53; MT 23/3 53; ST 2/3 53;
SvD 12/3 53; UNT 5/2 53. — Perspektiv, 1953,
s. 337; Studk, 1953, s. 114.

Litt.: Uppsala universitets matrikel 1937—1950,
1953 (med bibliografi).

Svenson, Sven Gudmar

F. i Eskilstuna 29/9 1919 av tillsyningsläraren
Gustaf Adolf S. och Anna Zetterman. Fil. kand. i
Uppsala 1941; fil. dr 1953. Verkställande
direktör i Förlags AB Sparfrämjandet, Sthlm.

Gattjinatr aktat en 1799. Studier i Gustav IV Adolfs
utrikespolitik 1796—1800. Sthlm: A&W 1952.
(Akad. avh. Uppsala.)

Rec.: SDS 22/10 52; SvD 12/11 52; TU 25/10
52. — HT, 1954, s. 341; Scandia, 1953, s. 94.

Svensson, Sven Gustaf

F. 1929.

Ur intet. [Dikter.] Kalmar: [förf.] 1951.

Svenson, Sven Vilhelm

F. 3/9 1918. (Se vidare SFL 2.)
Berömda geografiska upptäckter. Med förord av
Gustaf Bolinder. D. 1. Sthlm: Harr 1950.
(Odödliga ögonblick i mänsklighetens historia.)
Skogens djur och andra sagor. Red. av Sven
Svenson. Sthlm: Harr 1951.
Kontrasternas kontinent. Sthlm: Harr 1955. ®

Utg.: Den glada talgoxen. Sthlm: Harr 1952.

Rec.: ® AB 11/12 55; Expr 23/12 55; ST 8/4
56. — Ariel, 1956, nr 11.

Svensson, Waldemar

F. i Ålem, Kalm län, 26/5 1897 av skomakaren
Otto och Maria Svensson. Agronomexamen vid
Alnarps lantbruksinstitut 1923. Lärare vid Västkustens
ungdomsskola sedan 1923. Ledamot av riksdagens
andra kammare sedan 1941. Agronom, redaktör,
Ljungskile.

370

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri May 10 17:11:20 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sfl/3/0370.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free