- Project Runeberg -  Svenskt författarlexikon / 3. 1951-1955 /
385

(1942-1981) [MARC] With: Carl-Thore Fries, Paul Harnesk, Lisbet Höök, Bengt Lundblad, Torsten Lönegren, Edvard Söderlund, Agneta Åhlén, Bengt Åhlén
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Tiselius ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Trenter

s. 387. © AB 23/8 54; Arbn 21/8 54; AT 30/8
54; DN 13/10 54; Expr 31/8 54; GHT 11/9 54;
SDS 17/9 54; ST 21/8 54; TU 18/10 54; UNT
7/9 54. — BLM, 1955, s. 139; Idun, 1954, nr 38;
Perspektiv, 1955, s. 133.

Litt.: Orre, Ingvar, Grupp Metamorfos.
(Christofferson, Birger, utg., Den nya parnassen, 1956,
s. 98—105.)

Torson, Bernt

Se: Thorsson, Bernt

Torsslow, Stig Olof

F. 16/10 1908. (Se vidare SFL 2.)

Från pjäsval till premiär. En bok för
teateramatörer. Sthlm: AB 1954. (Uggleböckerna.)

Rec.: AB 12/5 54; MT 3/6 54; SDS 3/8 54; TU
15/5 54; UNT 19/7 54. — Perspektiv, 1954, s. 418.

Torvalds, O 1 e
Torvald Elis

F. 4/8 1916. (Se vidare SFL 1 och SFL 2.)

Strängar av aska. Dikter. [Sthlm]: AB 1954.
(Hfors: HS 1954.)

Rec.: AT 22/12 54; DN 24/1 55; Expr 17/3 55;
NP 16/12 54; SDS 23/12 54; ST 12/12 54; SvD
7/2 55. — BLM, 1955, s. 132; FK, 1955, s. 100;
Horisont, 1955, nr 1; NA. 1954, s. 325;
Perspektiv, 1955, s. 281.

Litt.: Dahl, Lars Hjalmarsson, Lyrisk asket. (RiR,
1957, nr 22.)

Trana, Louise Kristina

F. i Sthlm 14/7 1924. Adoptivföräldrar:
civilingenjören Einar T. och Anna Bergstrand.
Normalskolekompetens. Genomgått handelsskola; språkstudier i
England. Gift 1955 med ingenjören Walter Burger.
Fru, författarinna, Bromma.

Flyktig som rök. Roman. Sthlm: LH [1952]. ®
Sara Toll. Det ena du vill, det andra du skall.
Roman. Sthlm: LH 1954. ©

Rec.: © GHT 27/9 52; ST 4/10 52; SvD 25/9
52. — Idun, 1952, nr 48. © AB 27/11 54; DN
8/1 55; Expr 30/11 54; GHT 12/11 54; SDS
18/11 54; ST 18/11 54 (bil.) SvD 22/11 54.

Trankell, Arne

F. 28/3 1919. (Se vidare SFL 2*.)
Litteratur i veckopressen. En experimentell
undersökning rörande veckotidningspublikens
litterära smak. Sthlm: For 1951.

Rec.: AT 27/3 51; DN 11/4 51; SDS 21/3 51;
ST 14/3 51; SvD 22/3 51; UNT 16/4 51. — ABF,
1951, s. 114; Biblioteksbladet, 1951, s. 187; FiB,
1951, nr 27; Götheborgske spionen, 1951, nr 4.

Litt.: Göteborgs högskolas matrikel 1942—1954,
1957 (med bibliografi).

Tranströmer, Tomas Gösta

F. 15/4 1931. Fil. stud., Sthlm.
17 dikter. Sthlm: AB 1954.
Rec.: AB 10/3 54; Arbn 10/3 54; DN 4/4 och 8/7
54; Expr 6/4 54; NP 17/6 54; SDS 27/7 54; ST
10/5 54; SvD 8/11 54; UNT 20/4 54. — BLM,
1954, s. 215; Ergo, 1954, s. 111; Gaudeamus,
1954, nr 3; Perspektiv, 1954, s. 280; SoF, 1954,
s. 293; Studk, 1954, s. 87.

Litt.: [Marmolin, Birgitta], Ung kvartett debuterar.
(DN 8/7 1954; sign. Malice.) / Orre, Ingvar
Tomas Tranströmer. (Christofferson, Birger, utg.,
Den nya parnassen, 1956, s. 141—145.) (Tidigare
tr. i ST 16/5 1955.) / Söderberg, Lasse, Samtal
med en ung poet. (FiB, 1956, nr 19.)

Traung, Sven Olof Teodor

F. 8/8 1888. Död 25/4 1958. (Se vidare SFL 1
och SFL 2.)

Viking. Storseglare och skolskepp. Gbg 1951.
Lars Gathenhielm. Kaperiverksamheten under
Karl XII:s tid 1710—1719. Gbg: Naut 1952.
4:o. ©

Svarta örnens orden 1903 113 1953. Minnesskrift.
[Av Olof Traung m. fi.] Gbg: [Naut] 1953. 4:o.

Utg.: Svensk sjöfartskalender med Nautisk
almanack. Årg. 1 (1953)—. Gbg 1953—, (Forts,
på Nautisk årsbok.) / Tor E. J:son Broström
1895 6/6 1955. Festskrift utg. av Sjöfartsmuseet i
Göteborg. Gbg: utg. 1955. 4:o.

Rec.: © Expr 5/12 52; GT 7/12 52; SDS 8/3 53;
ST 5/1 53; SvD 29/12 52.

Treffenberg, Fanny Karin

F. i Stockholm 10/8 1908 av advokaten Ernst T.
och Vesta Engström. Fil. mag. i Uppsala 1931.
Anställd vid red. för Det bästa 1943—46; vid
NoK sedan 1946. Redaktör, Sthlm.

Utg.: Diktaren om dikten. 27 poeter
kommenterar egna dikter. Med förord av Åke Janzon.
Sthlm: NoK 1952.

Trenter, S t i e g Ivar

F. 14/8 1914. (Se vidare SFL 2*.)

Ristat i sten. [Detektivroman.] Sthlm: AB 1952. ©

Aldrig näcken. [Detektivroman.] Sthlm: AB 1953.©

25 Svenskt Författarlexikon

385

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri Mar 8 12:54:35 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sfl/3/0385.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free