- Project Runeberg -  Svenskt författarlexikon / 6. 1966-1970 /
464

(1942-1981) [MARC] With: Carl-Thore Fries, Paul Harnesk, Lisbet Höök, Bengt Lundblad, Torsten Lönegren, Edvard Söderlund, Agneta Åhlén, Bengt Åhlén
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sivgård ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Sivgård

Skärgård genom tusen år, 1969, s. 187—195.) /
Norevall, Göran, Personligt om en död diktare.
(NT-ÖD 15/12 70.) / Norrman, David, Sextio
romaner. Studieuppgifter till barn- och
ungdomsskildringar, 1969, s. 48—49. [Att vara ung, [-Mälarpirater.]-] {+Mälar-
pirater.]+} / Sprengel, David, Författaren Siwertz’
nya bok. (Litterär tidsspegel, 1968, s. 57—60.
Tidigare tr. i NDA 8/12 20.) [Rec. av Selambs.] /
Svanberg, Victor, Selambs, en roman om ansvar.
(Litterär tidsspegel, 1968, s. 61—64. Tidigare tr.
i ST 1/6 57.) / 85-årsdagen: Hbl 24/1, SvD 23/1,
UNT 24/1 67. / Dödsrunor: AB 27/11, Arbt
28/11, DN, GP 27/11, Hbl 28/11, SvD 27/11,
UNT 28/11 70.

Sivgård, Gustaf Adolf

F. 23/1 1896. F.d. undervisningsråd. (Se vidare
SFL 3.)

Vandrande scholares. Den gamla
djäknegångs-seden. Sthlm: Föreningen f. svensk
undervisningshistoria 1966. (Årsböcker i svensk
undervisningshistoria. 114.) (T)
TJr Växjö stifts folkundervisningskrönika. Sthlm:
Föreningen f. svensk undervisningshistoria. 1969.

(Årsböcker i svensk undervisningshistoria. 121.)
©

Rec.: © SvD 5/4 66; © Bbl 1969, s. 923—924;
Lärartidn. 1969:39.

Siöcrona, "Vera Margareta Helena

F. 3/6 1914. Journalist. (Se vidare SFL 2 och
SFL 3.)

Mitt Gamla stån. Fotografier av Karin Hallert.
Sthlm: NoK 1966.

Rec.: AB 19/1 67; DN 4/12 66; GHT 30/11 66;
Hbl 25/2 67; UNT 20/2 67.

Litt.: Littke, Göran, Amazon med pietetskänsla.
(GHT 2/4 66.)

Sjö, I. W., pseud.

Se: Larsson, Per

Sjöberg, Birger

F. 6/12 1885. Redaktör, författare. Död 30/4 1929.
(Se vidare SFL 1*, SFL 3, SFL 4 och SFL 5.)

Saml. uppl. och urval: Birger Sjöberg. [Innehåll:]
Fridas bok. — Fridas andra bok. — Ur Kriser och
kransar. — Ur Minnen från jorden. Red.: Daniel
Hjort. Sthlm: AB 1967. (Bokklubben Svalan. —
Svalans svenska klassiker.) / Fridas visor. Fridas
bok. Fridas andra bok. Musiken arrangerad för
sång och piano. Gitarranalys av Gunnar Hahn.
Sthlm: AB 1970. (Bonniers folkbibliotek.)

Bibliografi: Samlingar till en
Birger-Sjöbergsbiblio-grafi. 4. Av Lars Helge Tunving. — 5. Av Anna
och Nils Molin. — 6. Av Lars Helge Tunving.

(Birger Sjöberg-sällsk. 1966, s. 165—183; 184—
187. — 1969, s. 203—216.)

Litt.: Birger Sjöberg-sällskapet 1966—1970. 1966—
70. (1966. Essäer och samtal. 203 s. — 1967. Kring
Vänersborg. 217 s. [Med karta:] Birger Sjöbergs
Wenersborg omkring år 1900. Ritad av Anna
Sophia Loo. 1 kartbl. 1967. — 1968. Estrad och
verkstad. 203 s. — 1969. Möte med Hälsingborg.
222 s. — 1970. Himmel och jord. 218 s.) /
Sjöberg, Gösta, Brormin och hundra andra. 1967.
270 s. / Tunving, Lars Helge, utg., Synpunkter på
Birger Sjöberg. 1966. 272 s.

Abenius, Margit, Dramatiska drag i Birger Sjöbergs
diktning. (Synpunkter på Birger Sjöberg, 1966, s. 111
—121. Tidigare tr. i Svensk stil. Studier tillägnade
Bengt Hesselman 1935 och i förf:s Kontakter 1944.)
/ densamme. Hjärtat och pansaret. (Synpunkter på
Birger Sjöberg, 1966, s. 153—164. Tidigare tr. i
förf:s Kontakter 1955 och under titeln Ett slarvigt
pansrat hjärta i OoB 1933.) / Afzelius, Nils,
Bell-manshyllningar. (Birger Sjöberg-sällsk. 1966, s.
85—91.) / Atterberg, Kurt, Birger Sjöberg,
oavsiktlig kritiker av nutida musik! (Musikrevy 1970,
s. 81—82.) / Aurell, Tage, Idyllerna som
sprängdes. Ett samtal. (Birger Sjöberg-sällsk. 1966, s.
107—130.) / Axberger, Gunnar, Birger Sjöberg
och idyllkritiken i Clarté. (Birger Sjöberg-sällsk.
1970, s. 97—142.) / densamme, Drömbutiken och
Industria colossale. En Birger Sjöberg-studie.
(Synpunkter på Birger Sjöberg, 1966, s. 190—208.
Tidigare tr. i OoB 1956.) / densamme, "Ur
skaldekonungen Gustafssons papper." En planerad
diktcykel. (Synpunkter på Birger Sjöberg, 1966, s.
230—250. Tidigare tr. i SLT 1956.) / Björck,
Staffan, Diktaren och kritikern. Kring relationerna
mellan Sjöberg och Böök. (Birger Sjöberg-sällsk.
1968, s. 33—47.) / densamme, Dödsmässa?
(Synpunkter på Birger Sjöberg, 1966, s. 209—214.
Tidigare tr. i förf:s Lyriska läsövningar, 1961.)
["Vid mörka stränder" ur Kriser och kransar.] /
densamme, Sångerna och plågan. Ett
litteratur-psykologiskt motiv och ett diktkomplex hos
Birger Sjöberg. (Birger Sjöberg-sällsk. 1966, s. 34—
52.) / Borum, Poul, Hverdage. (förf:s Poetisk
modernisme, 1966, s. 163—171.) [Bl.a. om B.S.] /
Bramsmo, Gunnel, Frida — det ljuvaste någon
har skapat... men poetens eget liv var en lång
tragedi. (AB 15/3 70.) / Brunius, August, Något
om "naivismen" och Fridas bok. (Synpunkter på
Birger Sjöberg, 1966, s. 57—63. Tidigare tr. i
Forum 1923 och i förf:s Kätterier 1923.) / Brunius,
Teddy, Kärlek och död i dimman. (Birger
Sjöberg-sällsk. 1968, s. 50—63.) ["Dimstråk" ur Minnen
från jorden.] / Böök, Fredrik, Kriser och
kransar. (Litterär tidsspegel, 1968, s. 71—75. Tidigare
tr. i SvD 14/12 26.) / densamme, Tre recensioner.
(Synpunkter på Birger Sjöberg, 1966, s. 64—81.
Tidigare tr. i SvD 19/3 23, 29/11 24, 14/12 26.)
/ Edberg, Eva, Vid mörka stränder. Ånyo ett
försök till tolkning av Birger Sjöbergs dikt.
(MFLÅ 1967, s. 129—133.) / Edfelt, Johannes,
Lyrisk stil. (Synpunkter på Birger Sjöberg, 1966,
s. 122—132. Tidigare tr. i Tiden 1941 och, något
ändrad, i Poeter om poesi 1947.) / Edstam, Gun-

464

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Oct 11 12:18:08 2022 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sfl/6/0464.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free