- Project Runeberg -  Sista resan /
När telegrammet kom.

(1926) Author: John Wahlborg - Tema: Americana, Christian Literature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Min resa till Denver, Colorado
och vid pappas dödsbädd

av
Fritiof Wahlborg

När telegrammet kom.

Det ringde i telefon. Jag satte luren till örat. "Western Union." "Telegram från Denver, Colorado." "Er far allvarligt sjuk i lunginflammation. Kom genast!"

Det var söndagseftermiddag och om, en halv timme skulle ungdomsmötet börja i min kyrka. Jag höll just på att göra mig i ordning för det, när sorgebudet kom.

"Er far allvarligt sjuk -- Kom genast!" Jag satte luren tillbaka på dess plats och stod alldeles stilla för flera sekunder. Var det dröm eller verklighet? I drömmen hade jag genomgått liknade erfarenheter flera gånger förut, men så hade jag vaknat -- och dragit en lättnadens suck. Men nu var det verklighet, en plågande sådan.

"Kom genast!"

Jag tyckte inte om den "befallningen". Dystra aningar bestormade mig. Vad skulle detta betyda?

Allvarligt sjuk!

Var det så, eller var pappa död och de hade dragit sig för att meddela hela sanningen med en gång?

Jag kom att tänka på mor och barnen därhemma i Sverige, som nu gingo där och närde förhoppningar att pappa snart skulle komma hem, De hade redan börjat räkna dagarna, de hade längtat så mycket den sista tiden -- och nu -- pappa vid dödens portar -- kanske redan död -- och då -- Men jag ficke inte ge mig över åt dylika meditationer nu. Det stod i telegrammet: "Kom genast!" och det gällde att handla raskt.

Jag beslutade mig för att resa med ens. Snart var det ordnat med verksamheten för de närmaste dagarna. Några telegram avsändes, och inom loppet av två timmar från det jag mottog telegrammet var jag på tåget på väg mot Chicago.


Project Runeberg, Fri Dec 14 20:19:26 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sistresa/telegram.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free