- Project Runeberg -  Statens järnvägar 1856-1906. Historisk-teknisk-ekonomisk beskrifning / Del 2. Bana och byggnader /
421

(1906) [MARC]
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

rar och å fvra doriska kolonner. Ofvanoin de sistnämnda stå kolossala
af bildhuggaren C. A. Söderman utförda statyer representerande strategien,
industrien, handeln och jordbruket. Därunder prydes entablementets fris
af konimunikationsembleiner i basrelief. Dessa jämte samtliga statyer äro
efter gipsmodeller gjutna af cement.

En bild framställes af midtpartiet sådant det tedde sig, innan det år
1904 blef undanskvindt af en af nödtvång framkallad tillbyggnad.

För husets uppvärmning anlades till nedre våningen murade kanaler
ledande varm luft till lokalerna. De öfre våningarna värmdes med varmt
vatten i järnkaminer. Eldstäderna voro i källaren och från en varmvattens-

259. Ånge stationshus.

cistern ä vinden ledde rörledningar ned till kaminerna. Det hela, jämte
luftväxlingen, anordnades och konstruerades af den tidens förnämsta
fackmän, men lyckades senare ej tillvinna sig synnerligt erkännande af
efterkommande ingenjörer, förtrogna med de modernare uppvärmnings-och
ventilationssystemen.

*



Centralannexet, ett större fyra vånings stenhus, byggdes 1882 helt nära
Stockholms centralstationshus, till hvilket det utgjorde ett välbehöfligt
supplement. Detta hus inrymde i nedre våningen en större lokal för ankommande
ilgods och en för en tullafdelning jämte en för samtrafikskontoret. En del
af sistnämnda lokal uppläts någon tid till biljettkontor och väntrum för
Yärtabanan. Husets tre öfvervåningar utgjorde boställslägenheter för 12
tjänstemän samt rum med kök i vinden för vaktmästare. Utom de 2 större
trappuppgångarna leda 2 särskilda trappor till köken och till vinden. Inne åt gården
och i nedre våningen anordnades en tidsenlig tvättstuga för samtliga hushållen.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 21 13:10:32 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sj50/2/0473.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free