- Project Runeberg -  Statens järnvägar 1856-1906. Historisk-teknisk-ekonomisk beskrifning / Del 2. Bana och byggnader /
450

(1906) [MARC]
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

resultat, önskligt vore att få en sådan anordning mera allmänt införd, dä
det ju från arkitektsynpunkt ligger stor vikt uppå, att kontrollantens intresse
är helt upptaget af husbyggnaderna.

På senare tider har arkitektkontorets uppgifter ökats med en fråga, som
i stort sedt framför annat påkallar en arkitekts intresse, nämligen husens
ömsesidiga gruppering och belägenhet. Det är tydligen likgiltigt om ett hus
år vackert eller fult — när ingen kommer åt att se det. Tydligt är ock
att en om än aldrig så enkel byggnad »verkar», om den med sak förstånd

286. Riksgränsens stationshus, 2:a kl. väntsal.

så att säga planterats i sin omgifning. Nödvändigheten för arkitekten att
hafva reda på terrängförhållandena torde icke behöfva påpekas. Gränserna
för området af kontorets verksamhet i denna fråga äro naturligtvis mycket
trånga, enär järnvägshusens läge bestämmes af spårens, men det har visat sig
att genom godt samarbete erforderliga jämkningar kunnat åstadkommas, och
banafdelningens nuvarande chef har särskildt uppmärksammat denna fråga.

När det gällt att få stil karaktären fullt genomförd i byggnaden, hafva
i några enstaka fall äfven möblerna fått ritas på arkitektkontoret, såsoni
till I och II klass väntsal å Riksgränsens station och matsalsmöblerna å
Kiruna hotell m. fl.

II.

Under de första åren af den period, för hvilken nu kommer att
redogöras, fick arkitektkontoret icke några särdeles vidlyftiga uppgifter, utan

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 21 13:10:32 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sj50/2/0502.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free