- Project Runeberg -  Statens järnvägar 1856-1906. Historisk-teknisk-ekonomisk beskrifning / Del 2. Bana och byggnader /
454

(1906) [MARC]
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

År 1900 blef Krylbobanan färdig och
invigdes i medlet af december med stora
festligheter, hvartill festdekoreringen
anförtroddes åt arkitektkontoret. Vid detta
som vid föregående tillfallen af samma
slag användes till dekoreringen flaggor
och grönt äfvensom vapensköldar målade
på papp från dekorationsförrådet vid
Liljeholmen.

Under året uppfördes först Kumla
stationshus (fig. 282), som bekläddes med
kalkstensnubbsten från det i grannskapet
belägna Yxhults kalkstensbrott och
täcktes med skiffer från Grythyttan. På grund
af det rustika materialet sökte man att åt
byggnaden gifva en pittoresk karaktär,
en karaktär som betydligt skulle stegras,
om vissa partier, såsom meningen var
från böljan, blefve öfvervuxna af vildvin
eller annan slingerväxt. En hög och
rymlig vestibul, som samtidigt tjänstgör som
tredje klass väntsal, begränsas på ena
sidan af andra klass väntsal och på den
andra af godsexpeditioner på traditionellt
sätt. I midtpartiets öfvervåning är
sta-tionsinspektorens bostad belägen.

Vid Tureberg gjordes en
stationsan-läggning med de erforderliga
husbyggnaderna i största enkelhet: tegelväggar
under plåttak. Efter samma ritningar
uppfördes året därpå stationsbyggnader vid
Stångby.

Partilleds lilla stationshus från statens
järnvägars första dagar, hvaraf en bild
förut meddelats i denna skildring (fig.
242), blef år 1901 ersatt med ett för den
närvarande tiden bättre passande (fig. 295).
Med tanke på att Partilled — den
närmaste stationen intill Göteborg — icke
borde i fråga om konstruktion för mycket
afsticka från storstadens järnbanestation
med sina massor af järn och glas, hafva
dessa materialier här fått användning
äf-ven i dekorativa detaljer. Som
persontrafiken här är öfvervägande, har huset
inrättats därefter med stor, luftig och med

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 21 13:10:32 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sj50/2/0506.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free