- Project Runeberg -  Statens järnvägar 1856-1906. Historisk-teknisk-ekonomisk beskrifning / Del 2. Bana och byggnader /
455

(1906) [MARC]
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

takdager försedd hall eller III klass väntsal (fig. 296), till hvilken förbinder
sig en treflig I och II klass väntsal samt å andra sidan en mindre
expedition och resgodsrum. Rundtomkring byggnaden löper ett skärmtak,
som erbjuder skydd mot sol och regn åt en stor mängd väntande
passagerare. Alldeles vid sidan härom är boställshuset uppfördt af tegel med
timrad öfvervåning och för öfrigt i färger m. m. öfverensstämmande med
stationshuset.

I Norrland utfördes byggnaderna vid Afvafors och Morjärv i
hufvudsak-lig öfverensstämmelse med Hundsjöhuset.

292. Interiör från Krylbo stationshus.

Vid österås’ sanatorium, där trafikstation samma år anlades, uppfördes
ett mindre stationshus och ekonomihus m. m. i öfverensstämmelse med den
stilhållning som sanatoriebyggnaderna påkalla.

År 1902 togs Örebro centralverkstad i begagnande. Detta vidlyftiga
byggnadskomplex hade då varit under arbete i ett par tre år. Husen äro
utvändigt beklädda med rödt tegel med enkel tegelornering i brunt och gult
från Skromberga. Några pelarkrön och lister samt en del kolonnetter äro
huggna af Närkeskalksten. Husen äro täckta med plåt på smäckra
järnstolar. Utvidgningar och nybyggnader verkställas årligen tills
etablissemanget blir slutfördt enligt den fastställda planen.

I Östersund byggdes ett tvåvånings trähus för inrymmande af
ilgodsexpedition och kassakontor samt bostadsvåning för distriktschefen.
Boställs-hus uppfördes äfven i Falköping-Ranten af tegel (fig. 300 och 301) samt

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 21 13:10:32 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sj50/2/0507.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free