- Project Runeberg -  Svenska män och kvinnor : biografisk uppslagsbok / 2. C-F /
429

(1942-1948) [MARC]
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - 2. Erdtman, Gunnar - 3. Erdtman, Holger - Erengisle Nilsson, riddare, se Hammarstadsätten - Erengisle Sunesson, riddare, riksråd, se Bååt - Erhardt, Richard - Ericson, se även Ericsson, Erikson, Eriksson, Erixon, Erixson - Ericson, Anna Gardell-, målarinna, se s. 434 - Ericson, Carl, friherre, arméofficer, se s. 433 - Ericson, Elin, socialt verksam, se s. 433 - Ericson, Gustaf - Ericson, Hans, sjöofficer, sjöfartsman, politiker, se s. 433 - Ericson, Helge, ämbetsman, industriman, se s. 434 - Ericson, Johan, landskapsmålare, ritlärare, se s. 434 - Ericson, John - Ericson, Joh, friherre, politiker, ämbetsman, se s. 432 - Ericson, Nils, friherre, ingenjör, kanal- och järnvägsbyggare, se s. 430 - Ericson, Reinhold

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Erdtman

429

Ericson

—30 pollenanalytiska och
torvgeolo-giska undersökningar i Nordsjöns
kustländer och på Irland och företog
1930—31 en studieresa till Kanada
och Förenta staterna. Han har
utgivit ett åttiotal skrifter i
växtgeografiska och kvartärgeologiska
ämnen, bl. a. "Pollenanalytische
Unter-suchungen von Torfmooren und
marinen Sedimenten in
Südwest-Schwe-den" (drsavhandl., 1921), "Studies in
the postarctic history of the forests of
North-WesternEuropé" (1928), "Neue
pollenanalytische
Untersuchungsme-thoden" (1936), "Pollen grains
reco-vered from the atmosphere over the
Atlantic" (1937), "Pollen och sporer
i Sveriges senkvartära avlagringar"
(1939) samt handboken "Introduction
to Pollen Analysis" (1943). Därjämte
har lian publicerat bibliografier över
pollenanalytisk litteratur. — Gift
1931 med Gunborg Printz. S. L.

3. Erdtman, Holger Gustav
Henrik, kemist, f. 25 april 1902 på Harva
i Eds skn, Stockholms län. Bror till
E. 2. — Efter studentex. i Stockholm
1922 blev E. fil. mag. 1926, fil. lic.
1929 och fil. dr 1934, allt vid
Stockholms högskola. Åren 1929—31
studerade han i London, Oxford, Basel
och Wien, och 1932—39 utförde lian
vetenskapliga undersökningar vid
Stockholms högskola och Tekn.
högskolan. Han var assistent vid
Stockholms högskolas inst. för
organisk-kemisk forskning 1935 och har även
varit verksam som lärare i Stockholm.
E. anställdes 1939 som vetenskaplig
medarb. vid Cellulosaindustrins
centrallaboratorium i Stockholm och blev
1941 docent i träkemi vid Tekn.
högskolan. Sistn. år erbjöds honom
professuren i träförädlingskemi vid
Norges tekniske høiskole i Trondheim,
vilken kallelse han dock icke antog.
E. har bedrivit forskningar inom den
organiska kemin, huvudsakligen
naturprodukternas kemi, och har på
detta område förvärvat ett känt
namn. Han har publicerat ett
femtiotal avhandl., speciellt rörande
fos-fatas, liuminsyror, lignin och
harts-beståndsdelar. — Gift 1938 med fil.
mag. Gunhild Maria Elisabeth Aulin.

E. P.

Erengisle Nilsson, riddare, se
Hammarstadsätten.

Erengisle Sunesson, riddare,
riksråd, se Bååt.

Erhardt, Sven Richard,
militärläkare, f. 6 juli 1876 i Filipstad.
Föräldrar: lasarettsläkaren Wilhelm E.
och Hilda Pettersson. — E. blev
student i Stockholm 1895, med. kand.
1899 och med. lic. 1903 därstädes.
Efter olika, huvudsakligen militära
läkarförordnanden blev lian chef för
Röda korsets turkiska ambulans 1912,

Gustaf Ericson.

reg.-läkare i Fältläkarkåren 1915,
fältläkare därstädes s. å.,
fördelningsläkare vid Fjärde arméfördelningen
1916, tf. chefsläkare vid
Garnisons-sjukhuset 1917, överfältläkare 1919
samt generalfältläkare och chef för
Arméförvaltningens sjukvårdsstyr.
från 1930 och för
Sjukvårdsinspektionen från 1936; han tog avsked hösten
1939. Han har haft talrika
militärmedicinska kommittéuppdrag och
författat ett stort antal arbeten i olika
militärmedicinska ämnen. Som
intresserad målare har han utställt några
gånger genom Sveriges allm.
konst-fören.; som amatörbotanist har han
skrivit ett par smärre botaniska
artiklar. E. blev led. av Krigsvet. akad.
1919. — Gift 1904 med Greta
Vilhelmina Björkman. P. H. T.

Ericson, se även Ericsson,
Erikson, Eriksson, Erixon, Erixson.

Ericson, Anna Gardell-,
målarinna, se s. 434.

Ericson, C ar l, friherre,
arméofficer, se s. 433.

Ericson, Elin, socialt verksam,
se s. 433.

Ericson, Gustaf Erie,
tidningsman, f. 2 mars 1861 i Motala
lands-förs., östergötl. län, † 17 april 1935 i
Lund. Föräldrar: lantbrukaren Philip
E. och Ulrika Gustafva Johnsson. —
Efter mogenhetsex. i Linköping 1882
studerade E. vid Uppsala univ. 1882
—84, varefter lian var medarb. i
Aftonbladet 18S4—86, ägare och
utgivare av Motala Posten 1886—93,
huvudred, för Sv. dagbladet 1893—96,
ägare och utgivare av
Helsingborgsposten 1897—1905 samt ägare och
red. av Vårt land 1904—08. År 1910
köpte han Lunds dagblad och var red.
där från 1923. Han var dessutom
huvudägare och verkst. dir. i Göteborgs
morgonpost 1911—12 och 1917—21.
E., som även innehade kommunala

uppdrag i Motala och Hälsingborg,
blev som tidningsman mest
uppmärksammad genom sitt protektionistiska
ståndpunktstagande i tullstriderna.

— Gift 1889 med Amanda Elisabeth
Anderson. R. A.

Ericson, Hans, sjöofficer,
sjöfartsman, politiker, se s. 433.

Ericson, Helge, ämbetsman,
industriman, se s. 434.

Ericson, J o han,
landskapsmålare, ritlärare, se s. 434.

Ericson, John Ernst, ingenjör,
f. 21 okt. 1858 i Skepptuna skn,
Stockholms län, † 16 april 1927 i Chicago,
Förenta staterna. Föräldrar:
handlanden och skräddaren Anders E. och
Sofia Johansdotter Lind. — Efter
läroverksstudier i Uppsala och
Norrtälje utexaminerades E. från Tekn.
högskolans fackavd. för väg- och
vattenbyggnadskonst 1880. Redan 1881
utvandrade han till Förenta staterna,
där han först verkade som
järnvägsbyggare. Han var 1884—89 anställd
vid Chicago stads byggnadskontor, där
han medverkade bl. a. som
konstruktör av stadens rådhusbyggnad och kom
att leda en rad viktiga
kommunaltekniska ingenjörsarbeten. Åren 1889
—90 uppgjorde han ritningarna till
Seattles vattenverk. Han återvände
därpå till Chicago, där han 1890—93
som ingenjör vid Chicago
hälsovårds-distrikt planlade och ledde
utförandet av stadens
vattenledningsanläggning. Åren 1897—1927 var han staden
Chicagos överingenjör för alla
kommunaltekniska arbeten och var bl. a.
1920—23 medl. av Chicagos
tunnel-och hamnkommissioner. E. hade i
Förenta staterna ett välgrundat
anseende som en av de skickligaste
kommunalteknikerna där, särskilt i fråga
om anläggandet av vatten- och
avloppsledningar. Han var ordf. i Sv.
ingenjörsfören. i Chicago 1912—27.

— Gift 1) 1887 med Inez Malmgren,
† 1893; 2) 1896 med Ester
Malmgren. S. R.

Ericson, John, friherre, politiker,
ämbetsman, se s. 432.

Ericson, Nils, friherre, ingenjör,
kanal- och järnvägsbyggare, se s. 430.

Ericson, Oscar Reinhold,
tidningsman, författare, f. 3 april 1845
i S:t Pers skn, östergötl. län, † 3 okt.
1928 i Stockholm. Föräldrar:
lantbrukaren Erie Magnus Andersson och
Kristina Katarina Germundsson. —
Efter genomgång av Vadstena
elementarläroverk inträdde E. på
journalistbanan. Han var red.-sekr. i
östgöta-correspondenten 1870—81,
pariskorrespondent till flera sv. tidn. 1881-—
87 samt red. för Köpingsposten 1887
—89, Gefleborgs läns tidn. 1889—95,
Söderköpings tidn. 1895—98, Borås
tidn. och Westgöten 1899—1911 och

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Wed Nov 10 20:04:46 2021 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/smok/2/0477.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free