- Project Runeberg -  Sophie Hagman och hennes samtida /
44

(1911) [MARC] Author: Carl Forsstrand
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Han hade med sin reskamrat några dagar vandrat omkring i Köpenhamn, sett på alla dess sevärdheter med detta underbart vidtfamnande intresse, som turisten äger blott under sin resas första tider, vandrat i kyrkor och torn, skrifvit upp omdömen om utsikter och statyer, besökt storheter af olika rang och art, till hvilka han hade rekommendationsbref, och gjort jämförande annotationer om de fortryllende söde pigernes älskliga språk och enkla, smakfulla klädedräkt. Bland dem han under dessa färder råkat på var ock den beryktade dödsdömde men benådade politiske skriftställaren, svedenborgianske svärmaren och hänsynslöse sanningsägaren Halldin, som då hade sin bostad i Köpenhamn, och genast anslöt sig till Franzén och hans sällskap på deras upptäcktsfärder och besök.

En dag — det var den 12 juni — beslöto de sig för att se Köpenhamns bomullsväfverier. Samvetsgrant antecknar Franzén ett och annat om de tekniska iakttagelser han där gjorde, men intressantare är ett annat stycke af annotationerna i hans outgifna dagbok. Franzén må själf tala:

Efter middagen besökte vi bomullsväfnadsfabriken. Där fingo vi oförmodadt träffa tvenne köpmansfruar ifrån Stockholm. De väckte min uppmärksamhet genom något, som liknade mera hofdamer än bagarfruar. De talte mest fransyska: den ena kunde ganska litet svenska. I början runkade jag på hufvudet, då jag jämförde deras prakt och ton med de landtliga borgerliga danska damernas simpla natur, i hvilkas sällskap vi varit. Men jag fann så mycken värdighet i den enas väsende, så mycket förnuft och godhet i hennes tal, som stack alltför mycket af emot sminket på hennes

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:00:36 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sophieh/0062.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free