- Project Runeberg -  Sophie Hagman och hennes samtida /
63

(1911) [MARC] Author: Carl Forsstrand
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

I bostaden vid Kina var möbleringen utan tvifvel enklare, och det hela hade väl öfver sig den ganska nspråkslösa men ovanligt trefliga stämning, som följde med den gustavianska tidens hvitmålade eller pärlfärgade och med blommigt kattun klädda möbler, sängar med omhängen, nettelduksgardiner med bollfransar o. s. v.; en äfven här hade blå förmaket en prydligare och dyrbarare utstyrsel, afsedt som det utan tvifvel var till mottagnings- och sällskapsrum, medan de öfriga gemaken och rummen mest voro ordnade som sofrum. Nämnda förmak var sålunda möbleradt med soffa med tagelstoppning och röd merinobeklädnad och sex ryggdynor, klädda med kattun, sex stolar och två länstolar, ett mahognybord med skifva, ett rundt mahognybord och en stor förgylld spegel, och bland prydnadssaker märkas en byst af gips på piedestal af trä, potpourri-kruka af ostindiskt porslin o. s. v.

Förteckningen å husgerådet erbjuder mindre intresse, fastän t. ex. de här omnämnda serviserna af Rörstrandsporslin och de slipade dricksglasen, likörglasen med förgyllda stjärnor, tekannorna och skålarna m. m. af svart engelskt porslin o. s. v., nog i våra dagar skulle uppskattas som värdefulla rariteter. Silfver och koppar fanns på gammalt hedervärdt sätt ej i obetydlig mängd, såsom ej mindre än 756 7/8 lod af det förra af 115 1/2 marker af det senare. Bland silfverpjäserna må nämnas 2 sockerskrin, kaffekanna, 8 hela kuvert, förgyllda teskedar, ett handfat m. m.

Af större intresse äro emellertid uppgifterna om den bortgångnas så att säga mer personliga kvarlåtenskap: smycken och nipper samt garderoben. Man kunde ha väntat att en så elegant och uppmärksammad dam

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:00:36 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sophieh/0083.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free