- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1890 /
25

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Från Bottenhafvet till Atlanten.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

i sjön, men som till största delen ligger i Norge, det ovanligt branta Karlberget samt Fågelberget, de bägge sistnämda märkvärdiga därför, att alm växer här. Närmare uppåt Gäddede har man det väldiga Munsfjället, som särskildt i solnedgången erbjuder en ståtlig anblick. Den, som stannar i Gäddede, bör ej försumma att göra en tur på ett par dagar till detta fjäll, som erbjuder synnerligen vidsträckta och vackra utsigter, särskildt nedåt Vattudalen och Ångermanland.
Till Gäddede finns ingen väg, men där finns dock ett s. k. hjälpgästgifveri, som har skyldighet att skjutsa kronans ämbets-och tjänstemän. Denna skjuts verkställes om sommaren med rodd, om vintern med släde öfver sjöarne. Utom detta gästgifveri, där man kan bo ganska bra, finnes också en fru Grafström, som tillhandahåller resande rum och mat.
Post går f. n. blott en gång i veckan, så att man ej kan vänta svar på mindre än 3 à 4 veckor, om man korresponderar med t. ex. Stockholm. Det skall likväl nu bli postgång två gånger i veckan. Dessutom skall platsen ställas i förbindelse med Ströms vidsträckta telefonnät.
Man bör ej försumma att se Gäddede fors, som bildas, då det stora Kvarnbergsvattnet strax nedanför prestgården störtar sig utför en brant af omkring 15 meters höjd. Isynnerhet är det roligt att se då timmerflottarne släppas i denna fors. Om man också sett storartade fall längre ned i älfvarne bör man dock ej förakta ett fall sådant som detta, ty det är någonting särskildt att se detta skummande, friska, genomskinliga, nästan mjölkhvita vatten, som kommer direkt från den kyliga snön på de omgifvande fjälltopparne.
Från gästgifvaregården går den nya landsvägen till riksgränsen (4 km.), men här slutar den helt plötsligt nära en stor sjö, Murusjön. Vägen på norska sidan är ännu ej färdig längre än till Nordli kyrka. Ungefär två mil från gränsen ligger, i Nordli socken Kverli präktiga bondgård. Man kan få rodd nästan ända fram. Vi stannade här nära tre veckor för att andas bergsluft och få tillfälle till utflykter i de kringliggande härliga fjälltrakterna. Jag är öfvertygad, att ingen skall ångra en vistelse i dessa fjällbygder, dit ännu hvarken järn -eller landsväg och därför häller ingen turistström framträngt.
Det skulle vara ganska frestande att skildra lifvet häruppe, våra ofta mödosamma och äfventyrliga, men alltid härliga fjäll-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:50:44 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1890/0031.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free