- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1890 /
33

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Storlien

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

»Luften er skinnende blanlig hvid;
Det er Midsommarsol og Middagstid»

och fjället lockar med oemotståndlig makt. Sluttningen ofvan det s. k. norska hotellet sticker så bjärt grön i ögonen. Dit upp skall kosan ställas. Det sorlar af bäckar rundt om och luften är så förunderligt lätt och ren, oaktadt värmen är hög. Vinterns drifvor motstå dock ännu solstrålarne, men här, där allt är så storartadt, finnas endast jättedrifvor, och de ge icke lätt med sig. Blott tum för tum gifva de rum åt den ljusa vårgrönskan på sluttningen åt söder, under det att de »nordpaa» bibehålla terrängen året om.
Den vattensiktighet, som i allmänhet inom Jämtland förefinnes ända upp till toppen af bergshöjderna, saknades ej heller här, och snart kom jag till insikt om, att ännu på länge kunde man ej färdas i fjällen. Men sitta där kan man, om man träffar på något att sitta på, ty hvarken träd eller stenar finnas här. Till sjuklingars bekvämlighet finnes en och annan bänk af primitivaste beskaffenhet och på en sådan slog jag mig ned för att under ett par timmar skåda ut öfver ett landskap af lika främmande som storartad karaktär. Ingen förtrollande belysning, ty himlen var hög, blå och ren, endast horisonten höljd i en vaporös dimma, en af dessa melankoliska stämningar, bakom hvilka aningen har fritt spelrum. Den unga vårgrönskan lyste bjärt, och snöfläckar här och där gnistrade af millioner diamanter. Och öfver allt detta kastade solen en riktig strålflod. Blott långsamt närmar hon sig bergstopparne, följd af gyllne skyars flock, och reflexen från Syltopparnes eviga snö är så stark, att blicken ej länge kan kvardröja därvid utan söker hvila i att sväfva ut öfver dessa ödsliga oändliga fjällvidder, som begränsas af Kölen, Renfjället, Snasahögarne och hvad de alla heta.
Storlien egnar sig förträffligt såsom utgångspunkt för en hel del utflykter till ställen, som för vandringslystna erbjuda mycket af intresse. Exempelvis kunna nämnas Brudslöjan, Skurudalsporten, Stenfjället, Rensjösätern och Snasahögarne. Dit kunna också räknas Tännforsen och Åreskutan, då färden dit och åter medhinnes på dagen, hvarefter man vid återkomsten på aftonen till fyllest uppskattar jernvägshotellets goda mat och förträffliga sängar.



<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:50:44 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1890/0039.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free