- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1890 /
34

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Storlien

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Då emellertid såväl Tännforsen som Åreskutan tillförene i denna tidskrift blifvit beskrifna, kunna de uteslutas ur denna lilla skiss, hvaremot de fem förstnämnda platserna hittills mindre uppmärksammats och därför äro förtjänta af något närmare omnämnande.
Brudslöjan är det poetiska namnet för ett vattenfall ungefär en timmes väg ifrån Storlien. Stjördalsälfven, förgrenar sig här uti Stortevlan och Lilltevlan, hvilka bilda hvar sitt fall, Stora och Lilla Helvetet. Det ena har fått behålla sitt namn, det andra har blifvit, som det säges, af en prest omdöpt till Brudslöjan och detta namn är lika så vackert som betecknande. Färden dit bör icke företagas utan vägvisare, för såvidt man ej är en mycket van fjällvandrare; och för en krona erhåller man lätt vägvisare från Storlien. Företrädesvis bör aftonen väljas för denna utflykt. Vägen går öfver det kala vattensiktiga fjället, ju närmare man kommer riksgränsen, dess mera märkbar blir växlingen i vegetationen. Den buskartade dvärgbjörken, den småväxta björken och de fjällregionerna utmärkande videarterna lämna rum för furu och gran. Sedan riksgränsen passerats, uppnår man snart den bergplatå, hvarifrån det lilla, smala fallet störtar lodrätt ned och hvarifrån den vidsträckta utsikten öfver det nedanför liggande lugnvattnet, öfver skogklädda berg och kala blånande fjäll med glittrande snö verkligen är hänförande. Matta strimmor glida fram öfver vattnet, vidgas och smälta åter samman i nyckfull lek. Det är ett stycke vild romantik i denna natur, öfver hvilken hvilar en stämning, som är obeskrivlig. Man känner sig fri så där borta ifrån allt vimmel, all förkonstling. Ernst Ahlgren har någonstädes sagt, att det är blott i främmande omgifningar och bland främmande människor, som man känner sig bekymmerslös. Detta vittnar om en viss tröstlöshet och en känsla att ej vara på sin rätta plats i lifvet — men här kan man känna att det ligger sanning i påståendet. —
Oaktadt den ringa vattenmängden, gör fallet, som uppgifves till 80 fots höjd, dock en imponerande verkan. Men för att få ett rätt intryck däraf måste man klättra ned till dess fot. En dålig båt kan erhållas från Tevedalen, första byn på norska sidan, och en färd på det spegelblanka vattnet mellan de höga branta bergväggarne i kvällsbelysning bevaras länge hos ett naturälskande sinne. Förvisso skall den, som någon tid uppehåller sig på Storlien och en gång sett Brudslöjan, icke underlåta att förnya besöket.


<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:50:44 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1890/0040.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free