- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1906 /
188

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

det vara rykt nog», sade han, »att först, om så skall vara, köra hästen i sjön och sedan låta’n välta sig i sanden och i gröngräset, och det må våra djur förträffligt af.» Och jag tror nog icke heller, att våra djur med sin glänsande hårrem må bättre än deras, men vi stadsbor offra ju så mycket för ett poleradt yttre.

Efter en enkel frukost sutto vi åter till häst, med Hackås gästgifvargård som närmaste mål. Vi hade beslutat oss för ett synnerligen långsamt tempo, då Sky till följd af gårdagens kapplöpning borde sparas första dagen.

Det visade sig här och vid flera andra tillfallen nästan omöjligt att af befolkningens uppgifter få ett begrepp om vägarnas beskaffenhet. Enligt dess uppgift skulle vägen till H—s vara betydligt sämre än vägen från Ö. till Brunflo, och visserligen var den smalare, skuggigare och afsevärdt mindre hård, men allt detta är ju endast egenskaper, som ryttaren föredrager.

Efter långa skridter, af brutna af en och annan kortare traf, ankommo vi vid middagstiden till H. gästgifvargård. Det befanns dock, att stallets ordinarie invånare, en vacker norrländsk hingst, icke var ett lämpligt sällskap till våra hästar, och vi inställde därför våra djur i selkammaren, allt under den norrländska kamratens kraftiga protester, uttryckta medelst trumhvirflar med framfötterna och högljudda gnäggningar.

En af sällskapet föredrog att efter middagen båtledes begifva sig till Svensta — hvilken färd af handboken varmt rekommenderas — under det lilla Sky som löshäst valde landsvägen. Större delen af vägen läto vi henne gå alldeles fri, och hon följde oss därvid så troget som en liten hund.

Vid 7-tiden nådde vi Svensta, en mycket god gästgifvargård, vackert belägen, där vi fingo ett utmärkt stall samt god mat och godt logis. Sky visade sig icke så matfrisk som önskvärdt varit. Hon hade antagligen på Frösön ådragit sig en lindrig förkylning, och om hon också gick villigt fram, så var det dock med en viss oro vi sågo, att redan vid början af färden en så viktig faktor som mat-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:56:04 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1906/0246.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free