- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1906 /
242

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

stuga i närheten af en lappkåta. Det är lapphemmanet »Tjatjasen», om hvars tillvaro turistboken för närvarande ger mycket oklara upplysningar. Den här boende lappen är en af våra hästkarlar.

Här hålles middagsrast. Stället är ljufligt. Jag springer genast upp på en närbelägen stor, björkklädd nipa och lägger mig att stirra på himmel och fjäll, snö, vatten och grönska. Nedanför brusar Handölan, bred, klar, föga djup, öfver grofstenig botten. När jag återvänder till stugan, möter mig nyheten: vi kunna icke fortsätta längre i dag. Tjallingån, som måste vadas en half mil längre fram, är så uppsvälld, att hon säkert icke kan passeras förrän i morgon. De båda ingenjörerna lugna sig och dekretera: klockan 4 i morgon bittida går reveljen — och sen i väg, så fort vi ätit. Nå, jag har icke heller brådtom. Eftermiddagen fördrifves med masspel — en fullständig och en defekt kortlek medfölja expeditionen — samt med anteckningar och funderingar, om hur natten skall tillbringas. I det rum vi disponera finnas två sängar. Dem få ingenjörerna ta. Jag har beslutat att profva min sofsäck, och som natten lofvar att bli ljum, tänker jag ligga ute under björkarna vid nipan, skyddad af myggflor och söfd af älfbruset. Det skall bli riktigt poetiskt!

Ljungdalen 1 juli.

Jag vankar omkring stelbent och sömnyr och söker skugga. Förmiddagen är varm och flugorna i extas. Nu har jag funnit en stor björk, i hvars hägn jag slagit mig ned, skrifver min dagbok med ena handen och schasar flygfän med den andra.

Alltså: jag är i Ljungdalen — vi äro alla lyckligt och väl i Ljungdalen. I går tviflade jag flera gånger på att jag skulle kunna säga detta i dag. Det blef nämligen en ganska minnesvärd dagsmarsch.

Först och främst: den som nu kommer och säger mig, att det bara är fem mil mellan Handöl och Ljungdalen, honom skrattar jag med all respekt midt i ansiktet och ber honom dra åt H—andöl för att pröfva sin teori. Fågelvägen kan-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:56:04 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1906/0300.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free