- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1913 /
349

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Öfver den stora sjön, de väldiga bergåsarna och Alanäs lilla by och kapell skönjes i fjärran på motsatta stranden Siljeåsen som en grön oas i skogshafvet och ännu längre bort blånande berg, som mycket väl kunna vara snöfjäll.

Gästgifvargården i Alanäs är treflig och mycket god och ligger vackert invid stranden. Här får man rodd öfver sjön till Alaviken (1½ timme, 2 kr. Man torde i Löfberga kunna få hyra motorbåt för färd direkt till Alaviken; tidsbesparande). Roddfärden öfver detta stora vatten med dess väldiga bergomgifningar hör till något, som man sent glömmer.

Vid Alavikens innersta bukt ligga, i Ångermanland men helt nära landskapsgränsen, som går öfver sjön strax utanför stranden, ett par små gårdar af ytterst pittoreskt och åldrigt utseende.

Landsvägen norrut öfver den 400 m. höga bergås, som skiljer Flå- och Tåsjöarna, är dålig, men i sitt slag särdeles angenäm att vandra. Det är en ödemarksskog i detta ords fulla betydelse. Några mer eller mindre förfallna fäbodstugor, laf bevuxna och af den stekande solen brända till en skimrande ton i gammalt gråhvitt, höra nästan organiskt samman med denna aflägset liggande, sällan besökta skogstrakt.

Man kommer så ned till Järfsnäset. Ett landskap, som öfverraskar och kommer åskådaren att stanna för att helt och ostördt en stund kunna njuta däraf. Järfsnäset ligger vid en långsträckt, solljus sjö, Tåsjön, högfjällen blåna i ett aflägset fjärran, och allt detta samverkar till en tafla, som är af en betagande verkan.
En vackrare belägen by får man söka efter i det f.ö. på vackert belägna byar så rika Ångermanland.

Från Järfsnäset får man rodd öfver sjön till Brattbäcken, — och om den byns läge bör rättvisligen sägas alldeles detsamma som om Järfsnäsets. En liten gästgifvargård tar här emot den resande, och i soligt väder ser man härifrån på stort afstånd blånande fjäll af intressanta former.

Brattbäcken lämpar sig utmärkt att ta som utgångspunkt för en färd norrut till Norrby på lapplandsgränsen. Från vägen tätt invid sjöstranden har man en rad vackra utsikter, bl. a. mot högfjällen, i all synnerhet vid Väster-Tåsjö, och naturen är den härligaste. Till Norrby, som har skjutsstation och där mat samt logi kunna erhållas, räknas 20 km., och som vägens beskaffenhet är utmärkt, lönar sig denna afstickare åt norr särdeles väl för velocipedåkare.

Från Brattbäcken färdas man på särdeles präktig landsväg — utmärkt velocipedväg — sydost utmed Tåsjöns strand förbi Tåsjö kapell till Tåsjö högt liggande, förträffliga gästgifveri, där man mottages med äkta ångermanländsk vänlighet.





<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:58:48 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1913/0397.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free