- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1915, Uppland /
135

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

en liten botanisk exkursion upp i branterna norr om landsvägen, där jag visste att en gammal ståtlig alm skulle växa. Den fotograferades nu i den uppgående solen. — Då vi åter satte i gång, ledande våra cyklar uppför en brant backe, kommer emot oss en vinglig cyklist, som efter åtskilliga lustiga vändningar hamnar i diket. Från denna plats tilltalar han oss med sluddrig röst: »Jäve’n, va’ ni skrämt mej pojka’, ja’ trodd’ de va’ en attemobil.» Vid vårt oförstående svar härpå liksom på hans enträgna böner att få »en sup eller en halv öl» rullade han, med en svordom till avsked, vidare. Denna midsommarnatt kom mig att tvivla på den beprisade jämtländska nykterheten.

Vid Tulleråsens gästgivargård höllo vi frukostrast uppå en grön gräsmatta vid brunnen. Allt folk sov här ännu;, varför vi fingo sköta oss själva. Från stallet lånade vi ett av hästarnas vattenspann, ur detta drucko vi, däri tvättade vi oss (efteråt), och vi använde det till och med som rakkopp. När allt detta var undanstökat, skildes jag från min följeslagare och fortsatte ensam den skäligen enformiga vägen till Krokoms järnvägsstation, dit jag anlände i god tid för att hinna tåget.

ÖSTERSUND—NÄLDEN—OFFERDAL—RÖNNÖFORS—VALLRUN—VEJMON—OLDEN—FRANKRIKE—JÖNSMÄSSHOLMEN.



Vi mötas så åter en vacker dag vid Näldens järnvägsstation, dit tåget söderifrån anländer vid 12-tiden. Bagaget fraktas genast ned till den lilla ångaren »Framåt», numera ändrad till motorbåt, som skall föra oss över Näldsjön upp till Offerdal, halvannan mils sjöresa. Här gå under sommarsäsongen regelbundet två båtar, som stå i förbindelse med de flesta tåglägenheter. Båten lägger till vid Änge brygga i närheten av gästgivargården. Därifrån tre kilometer till Offerdals kyrka, dit en lång gata, kantad med ett hundratal kyrkstallar, leder upp från stora landsvägen. Här är lämpligt att göra en avstickare till Almåsaberget för den som har lust. Vi följa emellertid landsvägen

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:59:42 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1915/0201.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free