- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1915, Uppland /
238

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

samma, ej blott voro avsedda att användas under förmörkelsen, utan komme att avsevärt komplettera våra vetenskapliga instituts instrumentella utrustning och bli till stor nytta vid deras vanliga arbeten. Vidare torde ej någon dylik vädjan till riksdagens frikostighet behöva ifrågakomma förrän 1954 och sannolikt ej då heller. Likväl erhöllos ej mer än 60 000 kr. .Reduktionen av anslaget var sålunda avsevärd och nödvändiggjorde omläggning av programmet i flera väsentliga punkter samt avstående från en del önskemål. Trots de alltså rätt ogynnsamma ekonomiska förhållanden, de svenska vetenskapsmännen haft att bekämpa, ha de likväl gjort ett vackert arbete och insamlat observationer av mycket högt värde.

Fem astronomiska och tre fysikaliska expeditioner utrustades för de anslagna medlen. Från Uppsala utgingo två med astronomiskt program, den ena under ledning av prof. Bergstrand, den andra med observator von Zeipel som ledare.

Utrymmet tillåter mig ej att något så när utförligt omtala hur en solförmörkelse uppkommer och de fenomen, vilka stå i samband med en dylik. Jag vill därför endast erinra om några saker.

När uppkommer en solförmörkelse? Som bekant då månen befinner sig i ett sådant läge, att solen helt (total förmörkelse) eller delvis (partiell förmörkelse) bortskymmes av månen. Endast det förstnämnda fallet intresserar oss här, enär en total solförmörkelse alltid föregås och efterföljes av en partiell, och således intet fenomen uppträder vid de partiella förmörkelserna, som man ej kan iakttaga vid de totala. Månen kan endast vid nytändning skymma bort solen. Men nu rör sig ej månen i samma plan som jorden i sin bana omkring solen. Självklart är alltså, att en solförmörkelse endast kan inträffa, om vid nymåne solen, jorden och månen i det närmaste ligga i rät linje. Detta inträffar i medeltal två gånger om året, och man skulle då tycka, att en solförmörkelse ej är ett så utomordentligt sällsynt fenomen. Vi få dock komma ihåg, att månens kärnskugga, inom vilken solen synes som helt bortskymd, nätt och jämt och stundom

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:59:42 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1915/0304.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free