- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1916, Småland /
310

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Solen hade ännu ej gått fullt upp över de norra bergen, men skenet av den nådde de små gråa gårdarna söder om älven. Gnistrande soleld brann på fönstren och det blanka vattnet utanför. Bergen österut stodo insvepta i dimblå »landrök» efter de föregående dagarnas starka värme. I den mattblanka sjön speglade sig de skogklädda holmarna; här och där bröt en »vakande» fisk eller nedslående and vattenspegeln.
Det är ännu nattfred över den vildsköna nejden, och man drömmer sig tillbaka till den tid, då dessa trakter lågo i sin naturro, då de första furorna föllo för nybyggarfinnens yxa, under det röken virvlade ur hans barkkoja därute på Åkerön .. . Men nu ljuder en ångvissla; det är arbetståget som kör fram, det är den nya tiden.
I långsam fart rullar tåget bort över broarna över Hotingsälven och in i mörka ödeskogar. Efter någon timmes fart blänker en ståtlig skogssjö fram och några gårdar synas. Det är Storskisjön och Stornäsets by. Även här är naturen vacker och väl värd att närmare lära känna. Men nu saknades därtill både tid och möjlighet. Den planerade anhaltstationen på denna plats var ännu icke påbörjad och tåget eller »finkan» gled förbi.

Först vid 10-tiden på morgonen nå vi fram till den 32 km avlägsna stationen Lövberga vid Flåsjöns sydöstra hörn. Här lämnade vi våra nyförvärvade vänner »rallarna» för "att under dagens lopp företaga en tur för fiske och botaniserande upp efter den lilla täcka Gerilån, som utfaller i Flåsjön strax intill byn. Jag gjorde mig ock därunder närmare underrättad om traktens naturförhållanden och förbindelsemedel.

LÅNGÖN I TÅSJÖÄLVEN MED GRAVFÄLT FRÅN JÄRNÅLDERN.
S. Wikström fot.




<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:00:11 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1916/0364.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free