- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1916, Småland /
315

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Det bestod av tjockt och tätt råsiden och rymde endast 2 kubikmeter. Från sidan sett hade det formen av en rätvinklig triangel. Det var 2 meter långt, 1,4 m högt och 1,4 m brett. Två man kunde gott sitta och ligga, men icke stå i detsamma. Tältet hade golv och dörren var sådan att den kunde tillknytas, så att det blev så väl tillslutet, att icke ett enda snökorn kunde intränga, även om det rådde full snöstorm utanför. För dess uppspännande användes sex tältpinnar och två skidstavar. Golvet täcktes av sovsäcken, och i tältets rätvinkliga ända befann sig min vattentäta klädsäck. Denna tjänstgjorde om dagen som stol och matbord, om natten som huvudkudde. Sovsäcken bestod av fårskinn över och renskinn under med hårsidan vänd inåt. Mellan sovsäcken och golvet lågo ett par lösa renskinn med hårsidan uppåt.

Provianten, som inköpts i Porjus, bestod av 12 kg bröd, 5 kg smör, 8 kg fläsk, 5 kg skinka, 5 kg vetemjöl, 5 kg socker, 2 kg kaffe, 1 kg kakao, 0,8 kg te och 0,5 kg salt.

DEN LASTADE SLÄDEN. Förf. fot.

Släden, som tillverkats av pastor Länder i Kvikkjokk, fyllde sitt ändamål synnerligen väl under hela resan. Medarna utgjordes naturligtvis av skidor, och släden var i övrigt mycket lätt och starkt byggd. På dess främre del satte vi den trälåda, som innehöll primusköket, fotogenbehållaren, lampan och bensinflaskan, på mitten av släden hade det sammanrullade tältet med sovsäcken sin plats, och längst bak stod proviantlådan. Dessutom medfördes yxa, skyffel, isbill och två gevär med ammunition. Den lastade släden vägde omkring 200 kg.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:00:11 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1916/0369.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free