- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1916, Småland /
383

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

och starka. Fäbodställena Storremmet och Lillremmet bära ännu deras namn.

Widesläkten i Sundsvall, som sedan mer än 100 år är ägare till den äldsta hantverkaregården i denna stad, har ett bomärke i sin vapensköld, om vilket man ännu ej med säkerhet vet, ifall det härstammar från Dingersjö by i Njurunda s:n eller från Kungsgården i Selångers s:n. Bomärken begagnades således även av stadsinvånare. I Norge har bonden sitt bomärke ingraverat i sigillet.

Bomärket har under gångna sekler haft en oerhört stor betydelse. Det har varit en egendom, som icke kunnat avhändas bonden, och i många fall har det varit hans värn och sköld.

E. A. Granberg.

* * *

FORNVALLEN JAMTLI INVID ÖSTERSUND

Jämtslöjd, förening för hemslöjd och kulturella mål i Jämtlands län heter den livaktiga förening, som allt ifrån sin tillkomst 1908 och med landshövdingskan Ellen Widén som den ledande själen i det hela bedrivit ett energiskt och målmedvetet kulturellt arbete inom Jämtlands län. I sitt första stadium var Jämtslöjd rätt och slätt en hemslöjdsförening. Som sådan framträdde den offentligt redan under sitt första verksamhetsår, nämligen å Stockholmsutställningen 1909, och tilldrog sig berättigad uppmärksamhet. Som bevis på det stora erkännande, som enstämmigt kom denna förening till del för dess exposition å Baltiska utställningen 1914, kan anföras ett utdrag ur den officiella berättelsen över utställningen, vari det bl. a. heter: »Föreningen Jämtslöjd är den ledande inom länets hemslöjdsrörelse, och man kan lika gott först som sist säga, att dess avdelning var en av de ädlaste pärlorna på hela hemjslöjdsutställningen. Utställningen vittnade om målmedveten och konstnärlig ledning, som med stor pietet och varm känsla för bygdearvet tillvaratagit och utvecklat detsamma.» Under 1600- och 1700-talen stod slöjden, särskilt vävslöjden, synnerligen högt i Jämtland. Jämtslöjd har tagit upp motiven därifrån och sökt att på denna gamla grund tillämpa modernitetens principer.

Men föreningens verksamhet inskränker sig ej blott till slöjden. Tidigt och spontant vidgade sig verksamheten. Det var ock Jämtslöjd, som 1911 bekostade den kyrkliga utställningen i Östersund. Dess brett anlagda kulturella program kan i närvarande stund sammanfattas i ungefär följande punkter:

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:00:11 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1916/0437.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free