- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1917. Göteborg, Bohuslän /
327

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Logifrågan, som i Filipstad icke var den lättaste att lösa för ett så stort antal människor, hade på ett lysande sätt ordnats av direktör Herman Larsson, Bronellska bokhandeln; och sedan man fått sig rum anvisade i snart sagt alla delar av den lilla täcka staden, samlades ett stort antal deltagare på den härligt belägna restauranten på Spångberget, där vid supén den första bekantskapen stiftades och man tillbragte kvällen i all sköns gemytlighet och trevnad.

PROVINSMÖTET: GRUPPFOTOGRAFI TAGEN I MUNKFORS.
S. J. Ölander fot.

Påföljande dag möttes man vid Filipstads västra station, där det visade sig, att deltagarna vuxit ut till det betydande antalet av inemot 200. Trots att utrymmet på extratåget togs i anspråk till det yttersta, var stämningen redan under de första timmarna av provinsmötet den allra bästa, och uttrycken av förtjusning över de än storslagna, än vilda nejderna togo entusiastiska former. Befolkningens intresse för Turistföreningens färd fick här och var, nu liksom under de andra dagarna, ett lika vackert som tilltalande uttryck i flaggning, då tåget rullade förbi, en uppmärksamhet, som avtackades med livliga hurrarop och viftningar.

Dagens första mål var Hagfors, dit man anlände kl. 11,30. Vid den flaggsmyckade stationen mötte Hagfors bruks ingenjörer, och i smärre avdelningar, var och en under sakkunnig ledning, tog man brukets så gott som alla märkliga anläggningar i betraktande, därvid särskilt de stora elektriska smältugnarna väckte berättigat intresse. Före tågets avgång bjöd Uddeholmsbolaget i den vackra stationsparken och på hotellet på smörgåsar och förfriskningar av varjehanda slag, och efter denna välkomna lekamliga spis förde tåget kl. 1 deltagarna till Munkfors.

Besöket här var om möjligt ännu mer instruktivt än vid Hagfors. Även här mötte brukets ingenjörer, och i smärre avdelningar genomgick man bl. a., under chefsingenjör O. Holmbergs ledning, de olika anläggningarna, där särskilt valsningen och tråddragningen väckte livligt intresse — och respekt, när de glödande trådarna ringlade sig fram i verkstädernas skumma inre. Man fick även tillfälle att beundra brukets ovanligt natursköna läge och det väldiga vattenfallet vid Laxholmcn. Efter en högst intressant, men även något litet tröttande vandring intogs en utmärkt lunch i hotellets trädgård, där brukets fruar icke blott


<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:00:34 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1917/0385.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free