- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1917. Göteborg, Bohuslän /
337

(1886)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

ABISKO TURISTSTATION I SIN NYA GESTALT 337

Den stora om- och tillbyggnaden av turiststationen har
företagits för att tillgodose de ökade krav, som numera ställas på
densamma. Abisko anlades ursprungligen som ett enkelt
härbärge för härdade vandrare och har i stort sett fått utväxa
efter den ursprungliga planen. Emellertid har under senare år
tillkommit en stor publik vid Abisko, som betraktar detta som
en viloplats i högfjällen, där man vill tillbringa en längre eller

NYA HUVUDBYGGNADEN I ABISKO.

kortare rekreationstid under bekväma förhållanden och utan
att underkasta sig några större kroppsliga ansträngningar. Abisko
hade härvidlag kommit litet efter i utvecklingen.’ Allting var
avsett för mera spartanskt anlagda fjällvandrare, den mera
fordrande delen av de besökande var inte tillfredsställd. Det gick
bra så länge det var varmt och vackert, men så snart vädret
blivit kallt och ruskigt, gjorde sig behovet av värme och
bekvämligheter under form av sällskapsrum, större och bekvämare
sovrum m. m. gällande. Det gällde här att taga fatt
utvecklingen igen, och så blev efter en ingående utredning det stora
byggnadsprojektet verklighet.

Byggnadsplanen är även här uppgjord av arkitekten John
Åkerlund. Dess bärande tanke är att genom sammanbyggande
av härbärget och paviljongen skapa en vinkelformig gård, belyst
av södersolen och skyddad mot nordanvindarna, som förr
obehindrat svepte fram genom mellanrummet mellan härbärget och
paviljongen. Genom sammanbyggnaden erhållas de så behövliga

22. Svenska Turistföreningens Årsskrift i917.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 21 13:20:47 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/stf/1917/0395.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free