- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1918. Västmanland, Bergslagen /
325

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

NYÖPPNADE JÄRNVÄGSLEDER 1917

NYA MÖJLIGHETER FÖR TURISTLIVET I SÖDRA LAPPLAND

Sträckan Dorotea—Vilhelmina av Inlandsbanan invigdes högtidligen lördagen den 16 februari 1918 av t. f. landshövding Hagen i närvaro av landshövding Widén, generaldirektör Granholm m. fl. och därmed ha öppnats nya möjligheter för turistfärder i sådana delar av södra Lappland, som förut varit besvärliga att nå och dels på grund härav, dels såsom jämförelsevis mindre omtalade varit föga kända. Ytterligare en länk har nu fogats till Inlandsbanan.

Det var 1907 års riksdag, som beviljade det första anslaget för Inlandsbanans påbörjande. Beloppet lydde på 10 800 000 kr. och gällde sträckan Östersund—Ulriksfors. År 1911 beslöt riksdagen Inlandsbanans fortsättande till Volgsjön för en beräknad kostnad av 9 050 000 kr. Av denna bansträcka öppnades linjen Ulriksfors—Dorotea för allmän trafik den 1 november 1915, och den 16 februari 1918 öppnades linjen Dorotea—Vilhelmina.
På den sistnämnda ligga fyra stationer, Saxvattnet, Granberget, Meselefors och Volgsjöfors. Innan de olika bansträckorna öppnades för allmän trafik, har provisorisk trafik medgivits på dem i den mån spåren blivit utlagda och järnvägens tillstånd i övrigt ansetts betryggande för en sådan trafik. Under det att mellan Ulriksfors och Dorotea flera märkliga brobyggnadsarbeten förekomma, är å linjen Dorotea—Vilhelmina bron över Ångermanälven det enda anmärkningsvärda arbetet i sitt slag.

1916 års riksdag beslöt Inlandsbanans fortsättande från Volgsjön förbi Vilhelmina, Stensele, Sorsele, Jokkmokk — en sträcka av 50 mil, och där pågå för närvarande (febr. 1918) vinterarbeten, såsom bergsprängnings- och brobyggnadsarbeten på linjen Vilhelmina—Stensele.

Det torde kunna påräkna intresse att i stora drag teckna ett par konturer av de förnämsta utflykterna eller rundturerna i södra Lappland och norra Jämtland, vilka kunna företagas med Vilhelmina som utgångspunkt. Den intressantaste utflykten finnes skildrad i årets årsskrift av dr Erik Modin: »På sommarströvtåg i framtidslandet.» Det är leden över den natursköna Malgomajsjön, å vilken man må hoppas regelbunden ångbåtsförbindelse kommer till stånd, så snart förhållandena det medgiva. En turistfärd över Malgomaj, förbi Stalon, där med Turistföreningens bistånd en kombinerad skytte- och turiststuga skall uppföras, kan med fördel utsträckas uppför Ångermanälven utmed en rad praktfulla forsar och vattenfall till den vackra Kultsjön och Fatmomakks

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:00:59 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1918/0387.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free