- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1923. Hälsingland /
325

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - En ny länk i Inlandsbanan av Nils Andersson

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Likaså markerades de större industriella anläggningarna, lasarett och sanatorier ävensom läget av kyrkor, ödekyrkor och andra ruiner, museer samt mera anmärkningsvärda fornlämningar. De sista frågorna rörde eventuella förändringar i sjöarnas utsträckning, uppkomna genom sjötappningar eller sjösänkningar under senaste tid.

Det har varit ett digert material, som med dessa svar inkommit till Föreningen. Den omsorg, som de tillfrågade nedlagt på att lämna fylliga och fullständiga svar på de uppställda frågorna, visar hän icke blott på ett stort intresse för Föreningen, utan ock för det ifrågavarande verket — medlemmarnas egen atlas.

Tacksamt ha alla uppgifterna emottagits, och vad som på grund av utrymmesskäl ej kunnat införas på atlasen kommer likväl till framtida utnyttjande i Föreningens resehandböcker.

Carl Julius Anrick.

oooooo
o o
oooooo

EN NY BETYDELSEFULL LÄNK INFOGAD I INLANDSBANAN.

Med fullbordandet av bandelcn Åsarna—Sveg bildar Inlandsbanan en sammanhängande linje från Vilhelmina i Västerbottens lappmark till Kristinehamn vid Vänern, en sträcka på icke mindre än 800 km. När man trängt ytterligare omkr. 400 km norrut från Vilhelmina och träffat den från Gällivare till Porjus utsträckta bandelen, äro icke mindre än 1,200 järnvägskilometer dragna genom det inre av landet, genom en svår, stundom nästan otillgänglig terräng. De odlade bygder, denna väldiga Inlandsbana genomlöper, äro ytterst sparsamma.

De nedre delarna av Inlandsbanan ha icke byggts av staten, som dock efter hand inlöst Mora—Vänerns, Mora—Orsa och Orsa—Sveg-banorna och införlivat dem med statsbanenätet. Utgångspunkterna för statens egen banbyggnad å denna linje ha varit Östersund oeh Brunflo. Byggandet av sträckan Brunflo—Sveg har tagit ganska rundlig tid, i synnerhet den sista delen Åsarna—Sveg. Nu har dock bandelen högtidligen invigts och öppnats för trafik.

Den största betydelsen av att Inlandsbanans två delar äntligen knutits samman torde ligga däri, att man nu fått en ny, stor genomgångsled i landets längsta sträckning. Men som en icke alldeles betydelselös biprodukt må väl räknas, att Härjedalen samtidigt kommit litet närmare landet i övrigt och främst det egna länet. Förbindelserna mellan de två landskap, som bilda Jämtlands län, och mellan huvudorterna i de två landskapen, Östersund och Sveg, ha genom Inlandsbanan högst avsevärt förbättrats.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:02:57 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1923/0390.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free