- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1924. Västergötland /
312

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Med stor glädje accepterade Föreningen därför ett erbjudande från Luleälvens Kraftverksbyggnader om inköp av en barack vid Suorva, vilken nu efter byggnadsarbetets fullbordande ändock skulle nedrivas. Denna tvårumsstuga har av Föreningen uppforslats och uppförts vid Vaisaluokta. Stugan ligger här i det grannaste läge på fjällsluttningen ett stycke uppför den stig, som från Vaisaluokta går ut mot söder över Kutjaure ned mot Vastenjaureluspen. Den är lättåtkomlig, enär numera möjlighet linnes att från Suorva med motorbåt färdas uppför sjökedjan mot väster. Om också stugan i första hand kommer att utgöra övernattningsplats på lederna till Vastenjaure åt ena hållet och till Norge åt det andra, blir säkerligen dess icke minsta betydelse den att vara en utanför nationalparken välbelägen stödjepunkt för fjällvandringar i Akkamassivet. Man kan därför redan till nästkommande sommar förutspå, att ett stort antal fjällentusiaster här komma att stämma möte.
C. J. A.

*


ULLÅSTUGAN VID ÅRE.
Då jag sommaren 1920 tillbringade en månad i Åre, kunde jag som gammal »Årevän» ej låta bli att fundera på vad som skulle kunna lända platsen till nytta som turist- och sportplats, efter föredöme av andra »Årevänner», nu döda eller ännu levande, vilka gjort platsen till vad den är.

Tiden utnyttjades till många dagsturer på Skutan i olika riktningar samt på Renfjället. Men åt Skutan ägnade jag det mesta intresset, och ju mer jag traskade omkring där, desto härligare fann jag fjället vara, ett riktigt idealfjäll, inte för bergklättraren, fast det nog finns tillfälle till klättring, utan för turisten, som först och främst söker vackra, vida och intressanta utsiktspunkter.

Stugor finnas å Hummeln och å Skutans topp till skydd för storm och regn, och bergbanan transporterar turisten cirka 200 m uppför Skutan, så nog är rätt mycket gjort för att draga turister dit, men mera kan göras. I avvaktan på att bergbanan förlänges till Hummeln syntes mig det viktigaste vara att rymliga stugor uppfördes på lämpliga platser och att redan befintliga stugor utvidgades och förbättrades.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:03:32 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1924/0362.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free