- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1924. Västergötland /
313

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

För vintern fann jag således att en stuga skulle behövas i Ullådalen, mellan Skutan och Mullfjället, där den bästa tänkbara skidterräng finnes. Stugan skulle bli ett mål för dagsutflykter från Åre och en anhalt vid turer över Mullfjället till Huså och Skutan runt.

Åre Turistförening upptog idén med förtjusning, och så sattes en lista i gång för att få medel till dess förverkligande. Svenska Turistföreningen anslog genast ett belopp och enskilda givare samt Åre Turistförening lämnade resten, och så byggdes stugan. Den ligger där Ullan och Tvärån förena sig, omkr. 800 m ö. h. och omkr. 5 km fågelvägen från Åre station.

STUGAN I ULLÅDALEN. T. Marcus foto.

Stugan, som invigdes sistliden jul, består av två rum, det större med öppen spis och det mindre med kokspis. Den är tills vidare endast inrättad för dagsbesök. Vatten erhålles i den närbelägna Tvärån. Lämpligaste vägen dit går från östra Platån längs Stjärnvägen och över Rödkullen. Vintertiden tar man nog oftast återvägen ner genom dalen med dess utförsbackar. Även om sommaren kommer stugan säkert att bli anlitad som mål för utflykter och rastplats för bestigare av Mullfjället eller Skutan. Bestigning av Skutan från denna sida, längs Tvärådalen, har sedan gammalt varit omtyckt av ortsbefolkningen, erbjudande en storslagen utsikt åt väster och norr. Åre Turistförening äger stugan, och dess sekreterare, stationsskrivare Abrahamsson i Åre, har nedlagt ett betydande arbete för dess tillkomst. Han är vice värd för stugan och till honom skall man vända sig för att få använda den. Som han är Svenska Turistföreningens ombud, kan man av honom även få de bästa upp-lysningar om trakten.
Hans T. Næss.

*



BLÅHAMMARSTUGAN.

Blåhammarstugan, målet för så många utflykter från Storlien och en gärna använd överliggningsplats vid färder inåt Syl- och Helagsmassiven, har skattat åt förgängelsen. Den ödelades genom brand den 25 augusti 1923.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:03:32 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1924/0363.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free