- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1924. Västergötland /
320

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Numera är det både bekvämt och billigt att komma från Sollefteå till Strömsund, ty sedan augusti 1923 finns det regelbunden trafik med bilomnibus Helgum—Strömsund, 3 turer i veckan i vardera riktningen, och taxan är billig: 1 kr. person och mil. Turerna annonseras i Sveriges kommunikationer och ångbåtsturlistan för Ströms Vattudal. Tar man denna väg, far man genom de vackraste trakterna av Ångermanland och får göra bekantskap med både Ångermanälvens och Faxeälvens floddalar.

FÅGELBERGET I FROSTVIKEN.

I Strömsund finnas ett par hotell, bl. a. Grand Hotell med 20 resanderum. Några egentliga sevärdheter har platsen ej att bjuda på, men en promenad till utsiktstornet lönar sig, ty härifrån har man en vidsträckt utsikt; vid klar sikt synes Åreskutan mycket tydligt.

Sträckan Strömsund—Bågede är egentligen blott entrén till det vackra som väntar. I Bågede finns ett välkänt turisthotell, vilket med fördel kan användas som replipunkt för utflykter till fots, med bil och i båt. Det torde förtjäna påpekas, att vattnen häromkring, särskildt Bågedeforsen strax intill hotellet, räknas till de finaste fiskevatten i landet, (laxöring och harr).

Från Bågede bör man helst fortsätta till Gäddede med båt, men bilskjuts finns även för dem, som tröttnat på vattenvägen. Under denna färd upprullas den ena tavlan vackrare än den andra. Kalbergets och Fågelbergets karakteristiska silhuetter synas i fonden om styrbord och om babord de norska snöfjällen. I Gäddede finns gästgivargård och pensionat Mårtensson). För den resande, som endast har tillfälle att stanna några timmar i Gäddede, rekommenderas en bestigning av Brännklumpen, varifrån man har en hänförande utsikt över en stor del av Frostviken, Jormsjöarna och en rad norska fjäll.

Den som vill bese det ståtliga Hällingsåfallet måste göra ett avbrott i resan vid Håkafot. Härifrån tar man motorbåt (Håkansson) till andra stranden och har sedan omkr. 4 km till fallet. Det blir alltså omöjligt att fortsätta resan till Gäddede samma dag, såvida man ej vill taga motorbåt eller bil. — Om man önskar förena ett besök vid fallet med en bestigning av Munsfjället, sker detta lämpligast från Bågede.


<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:03:32 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1924/0370.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free