- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1924. Västergötland /
321

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Man bestiger då först Munsfjället, fortsättcr sedan till fallet och därifrån direkt till Häggnäset, eller tar motorbåt till Fågelberget, där den resande kan beställa bil för resans fortsättning hos J. Åberg. Närmare upplysningar om färder lämnas av befälhavarna på båtarna och hotellägarna samt genom Turistföreningens byrå.

MUNSFJÄLLET SETT FRÅN BÅGEDE. N. Thomasson foto.

Bland utflykter från Gäddede må främst nämnas den till Jorm och Jormlien, som nu kan ske med bil sedan landsvägen dit blivit färdig. Denna plats är känd för sin skönhet, omgiven som den är av höga fjäll. Enar Jonssons gästgivargård är välkänd. Från Jorm kunna utflykter göras till bl. a. fjället Selkentjahke (Silkentjakk) samt upp efter Bjurälven med dess grottområde.

En annan utflykt är att med motorbåt fara uppför Kvarnbergsvattnet till byarna Skogen och Tunnsjö; till den senare 5 km utmärkt promenadväg in på norska sidan. Härifrån har man en härlig utsikt över den vida Tunnsjöen, i vars mitt reser sig det stora berget »Tunnsjöguden», till vilken lapparna fordom enligt sägnen offrade sina renar.

Från Skogen utgår även körväg till Limingen och motorbåt till Gjersvikens gruvor (hotell); varifrån med rutebil nedför den berömda Namdalen till Medjaa, eller med bil genom Sannedalen till Gäddede.

Återresan kan, om man så önskar, tagas över Norge. Från Nordli, omkr. 3 mil från Gäddede, går 3 ggr i veckan regelbunden rutebil till Namsaas och Stenkjer, varifrån daglig förbindelse med Trondhjem och hemlandet.

*



SVENSKA UNGDOMSRINGEN FÖR BYGDEKULTUR.

Att intresset för bygdekulturen under de senare åren vuxit sig allt starkare är ett faktum, som icke kan annat än glädja svenska hjärtan, och varje nytt bevis på detta intresse måste hälsas med tillfredsställelse.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:03:32 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1924/0371.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free